Kipshoarma van Kamado

10 KOOKTECHNIEKEN OM TE GEBRUIKEN MET DE KAMADO

In de wereld van buiten koken is er één barbecue die er wat ons betreft met kop en schouders boven de rest uitsteekt: de Kamado. Met zijn oorsprong in het oude Japan heeft deze keramische houtskoolgrill veel verschillende mogelijkheden om heerlijke gerechten te bereiden. Het woord barbecue doet de Kamado eigenlijk geen eer aan, het is zoveel meer dan dat. Er zijn vele kooktechnieken mogelijk. In dit artikel duiken we in de wereld van deze mogelijkheden, welke accessoires je kunt gebruiken om het maximale uit deze kookervaring te halen en geven we een aantal handige tips.

1. GRILLEN

Wanneer je aan barbecueën denkt, denk je over het algemeen eerst aan grillen. Het is de basistechniek voor het klaarmaken van vlees, vis, gevogelte en groente. De producten worden over het algemeen kort bij een hogere temperatuur gegaard. 

Grillen doe je over het algemeen bij een temperatuur van 130 tot 200 graden. Je ingrediënten liggen daarbij dicht bij de kolen. We noemen dit ook wel de directe methode. Bekende grillgerechten zijn ribeye steak, gegrilde sukade, longhaas, bavette, zalm en groenten. Je kunt diverse grillgerechten vinden in ons online magazine.

ACCESSOIRES OM TE GRILLEN

Naast een Kamado, houtskool (al dan niet in een kolenmand), aanmaakwol en een lange aansteker, heb je een grillrooster van RVS of gietijzer nodig. Daarnaast gebruik je een goede tang om het gerecht te draaien. 
BosGrill Tip: Gebruik goed geïsoleerde handschoenen om grillroosters te verplaatsen of verwijderen. Wij werken graag met lashandschoenen. Deze zijn zeer effectief, duurzaam en goedkoop in aanschaf.

2. BAKKEN

Ook meesterbakkers kunnen hun hart ophalen met de Kamado. De grill fungeert dan als veelzijdige oven. Je kunt pizza, pinsa romana, maar ook hele broden bakken in de dome van deze barbecue. En wat te denken van een Franse tarte tatin of chocoladetaart. In ons receptenmagazine vind je zelfs een ijstaart gemaakt met behulp van een Kamado. 

Bakken is natuurlijk een breed begrip. Je kunt vlees, vis en groenten bakken op een gietijzeren skillet die je direct op het rooster plaatst. Maar je kunt ook een wokpan gebruiken en overheerlijke Aziatische gerechten bereiden. 

ACCESSOIRES OM TE BAKKEN

Om te kunnen bakken op een Kamado heb je bijvoorbeeld een pizzasteen, grillroosterverhoging, bakplaat, skillet en wok nodig. Onafhankelijk van het recept dat je gekozen hebt, gebruik je altijd de Kamado, goede kwaliteit houtskool, aanmaakwol, lange aansteker, handschoenen, ingebouwde thermometer en kerntemperatuurmeter. Bekijk alle accessoires

Koken op de Kamado
Koken op de Kamado

3. KOKEN

Om te koken op de Kamado kun je potten en pannen direct op het grillrooster plaatsen. Investeer in hittebestendige handschoenen en een gietijzeren Dutch oven voor stoofschotels en soepen.

ACCESSOIRES OM TE KOKEN

De Dutch oven is een zware gietijzeren pan waarin je van alles kunt bereiden. Naast dat je deze pan perfect kunt gebruiken om te koken. Kun je er ook in braden, stoven en grillen. Je kunt eenpansgerechten, soepen en goulash bereiden. Maar de Dutch oven is ook goed te gebruiken om broden en cakes te bakken. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Ga eens voor risotto, jambalaya, chili con carne, casseroles en appeltaart.

4. STOMEN

Bij stomen maak je gerechten klaar door ze bloot te stellen aan stoom, in plaats van direct contact met vuur of hete lucht. Je behoudt de natuurlijke smaken, sappen en voedingsstoffen met deze kookmethode. Hoewel Kamado’s vaak geassocieerd worden met grillen, roken en bakken, kun je ze ook uitstekende gebruiken om gerechten met stoom klaar te maken. 

Om te stomen moet de temperatuur van de Kamado dome altijd boven de 100 graden zijn. Dit is de temperatuur waarop water kookt. Houd ruimte tussen je stoommanden of rvs pannen zodat de stoom goed kan circuleren. Leg kleinere voedingsmiddelen bovenop en grotere onderin. Je kunt de gerechten extra smaak meegeven door het gebruik van citrusvruchten, kruiden en specerijen direct op de producten of in het waterreservoir. 

ACCESSOIRES OM TE STOMEN

Om te kunnen stomen op een Kamado kun je een stoommand, roestvrijstalen stoompan (geschikt voor hoge temperaturen) en grillverhogers gebruiken. Vergeet vooral je handschoenen niet om te voorkomen dat je je deze verbrand bij het openen van de deksel. 

Let op: Bij het openen van de Kamado kan veel stoom vrijkomen. Houd afstand en bescherm jezelf met handschoenen en kleding met lange mouwen. 
BosGrill tip: Stomen kun je uitstekend combineren met roken. Ook wel stoomroken genoemd. Je weekt daarbij rookhout gedurende 30 minuten in water voordat je deze tussen de kolen legt. Om langere tijd voldoende stoom te hebben, voeg je ook een waterreservoir toe.

5. STOVEN

Op een Kamado kun je met behulp van een Dutch ovengerechten stomen. Je braadt de gerechten eerst aan op een temperatuur van 200 graden met directe hitte. Wanneer bijvoorbeeld vlees rondom bruin is, haal je deze uit de Kamado. Zorg er vervolgens voor dat je dat de temperatuur in de Kamado laat dalen naar 100 graden. Voeg vocht toe aan de Dutch oven en laat dit inclusief kruiden en specerijen langzaam garen. 

BosGrill tip: wanneer je de deksel van de Dutch oven tijdens de bereiding gedeeltelijk of helemaal van de kookpot laat, krijgt je stoofpot een lekkere rokerige smaak. Je kunt desgewenst rookhout toevoegen aan de kolen of via de chipfeeder. 

6. BRADEN

Braden doe je, anders dan bij grillen in een afgesloten omgeving oven indirecte hitte. Ook hiervoor kun je prima een Dutch oven gebruiken. Maar ook andere gietijzeren pannen met deksel zijn een prima keuze. 

De hitte komt van alle kanten rondom het voedsel, waardoor het gelijkmatig gaart. Hierdoor krijg je een gelijkmatige textuur en wordt het vocht goed behouden. Je gebruikt bij braden lagere temperaturen, tussen de 120 en 170 graden, dan bij grillen.

Rookmot slakkenhuis
Chipfeeder

7. KOUD ROKEN

Koud roken op een Kamado is een methode waarbij je gerechten rookt, zonder dat deze gegaard worden. De temperatuur moet dus laag blijven. Je gebruikt een slakkenhuis om rookmot aan te steken door middel van een waxinelichtje. Deze plaats je onderin de Kamado.

BosGrill tip: Je kunt van alles koud roken op de Kamado. Ga eens verder dan vlees, vis en groenten. Maak een heerlijke borrelmix van gemengde noten. Of rook je favoriete stukje kaas of boter. 

Meer weten over koud roken? Lees dan verder in dit artikel. 

8. WARM ROKEN

Warm roken is wat bekender dan koud roken en een uitstekende manier om meer diepte aan de smaak te geven. Voor warm roken kun je chunks of houtsnippers gebruiken. Met deze kookmethode geef je niet alleen een rooksmaak aan je gerecht, maar gaar je het ook. 

Je kunt het rookhout in de kolen leggen. Wanneer je deze nat maakt, dan wordt je gerecht eerst gedeeltelijk gestoomd. Doe je dat niet, dan wordt je gerecht gegrild, gebraden of gebakken. Diverse BosGrill Kamado’s worden geleverd met een chipfeeder, zodat je op een eenvoudige wijze houtsnippers kunt toevoegen tijdens het roken.

Cave Man Style

9. CAVE MAN STYLE

Bij de Cave Man Style kookmethode leg je voedingsmiddelen direct op de hete kolen. Je gebruikt dus geen roosters, pannen of bakplaten. Hierdoor krijg je een karakteristieke smaak. 

Gebruik tangen en hittebestendige handschoenen om de producten op de kolen te leggen en ze er weer af te halen. In ons magazine vind je een tweetal gerechten die je Cave Man Style kunt klaarmaken. 
BosGrill tip: laat vlees op kamertemperatuur komen voordat je het tussen de kolen legt. De kookmethode draait om eenvoud en smaak van het product gebruik daarom het liefst kwaliteitsvlees.

10. SLOW COOKING 

Slow cooking is het langzame kookproces waarbij gerechten op relatief lage temperaturen tussen de 70 en 120 graden worden bereid. Je krijgt met deze manier van koken op een relatief eenvoudige manier, hele lekkere resultaten. Het is een van de belangrijkste redenen om een Kamado te gebruiken. 

Doordat de temperaturen laag zijn, blijven vlees en vis erg sappig met deze manier van koken. Wanneer de temperatuur stabiel in de Kamado stabiel is, kun je desgewenst wat anders gaan doen. Zorg dat de Kamado op een veilige plek staat en goed geïnstalleerd is. Blijf wel thuis! Zo kun je de barbecue in de gaten houden. 

BosGrill tip: Slow cooking is een kookmethode die je ook uitstekend kunt combineren met roken. Voeg het rookhout aan het begin van de sessie toe. We hebben een uitgebreid artikel waarin staat beschreven hoe je rookhout gebruikt in je Kamado. 

ACCESSOIRES VOOR SLOW COOKING

Voor slow cooking kun je het beste een plate setter of heat deflector gebruiken. Dit zijn keramische schijven die tussen de houtskool en het voedsel geplaatst worden om indirecte hitte te creëren. 

IS DE KAMADO VERVANGING VOOR EEN HELE KEUKEN?

Je kunt met de Kamado eigenlijk alles bereiden wat je in een gewone keuken met oven en gasfornuis ook kunt klaarmaken. Wanneer je het bereiken en behouden van een bepaalde temperatuur onder de knie hebt, kun je alle kanten op. 

Of je nu zin hebt in een pizza, carpaccio, ijstaart, appeltaart, steak, gegrilde zalm of gestoomde groente, je kunt het allemaal bereiden op een Kamado. Wij leiden je graag door de wondere wereld van Kamado koken in onze showroom en in de online artikelen.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Beoordeling
  • Prijs
  • Aanvullende informatie
  • Beschrijving
  • Afmetingen
  • Voorraad
  • Toevoegen aan winkelwagen
  • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk