Problemen Kamado oplossen - Kerntemperatuur

EERSTE HULP BIJ KAMADO PROBLEMEN. HANDIGE TIPS EN TRICKS

Ken je dat? Sta je net klaar om een heerlijke maaltijd op je Kamado te bereiden, kom je iets onverwachts tegen. De barbecue komt niet op temperatuur, de houtskool blijft maar roken of er komen onaangename geuren uit de ketel. Geen probleem. In dit artikel nemen we de meest voorkomende uitdagingen onder de loep en krijg je bij elk probleem een passende oplossing. 

1. De temperatuur in de Kamado stijgt niet of onvoldoende

Er zijn verschillende redenen waarom de temperatuur in je Kamado niet stijgt, nadat je deze hebt aangestoken.

 • De opening van de kolenkorf staat niet recht voor de luchtschuif onderin de Kamado. Hierdoor komt er geen juiste luchtstroom in de ketel die nodig is om de houtskool te ontbranden. 
 • Er zit teveel as en houtskoolgruis in de ketel. Verwijder het overtollige as en maak de ketel schoon. Je kunt grotere stukken houtskool wel hergebruiken. 
 • Wanneer je kiest voor harde houtskool dan heb je meer tijd nodig om de Kamado op temperatuur te brengen. Daarom heb je iets meer geduld nodig. Je vindt onze favoriete houtskool in de webshop. Ook hebben we een uitgebreide blog geschreven over het gebruik van kwaliteitskool.
 • De afsluitband of het vilt is defect. Vervang deze door een nieuw exemplaar zodat er geen valse lucht in de Kamado komt. Hierdoor is het moeilijker om de Kamado op temperatuur te krijgen en te houden. 
 • De thermometer is defect of geeft onjuiste temperatuurinformatie. Je kunt de ingebouwde thermometer kalibreren. Zie volgende punt. Of je kunt deze bij een defect (laten) vervangen. Gebruik een referentie thermometer om te kijken wat er aan de hand is. 
thermometer
thermometer kamado

2. De thermometer geeft niet meer de juiste temperatuur aan. 

Je moet deze opnieuw kalibreren. Hiervoor moet je de ingebouwde thermometer loshalen van de deksel van de Kamado. Maak de schroef indien nodig schoon. Breng water aan de kook en zorg dat dit volledig doorkookt. Houd de thermometer in het water. Deze zou nu 100 graden Celsius aan moeten geven. Is dit niet het geval? Draai dan de schroef aan de achterkant van de thermometer een klein beetje naar links wanneer deze te weinig graden aangeeft en naar rechts wanneer de thermometer een te hoge temperatuur registreert. Controleer de instelling en herhaal totdat de juiste temperatuur wordt aangegeven. Je kunt de thermometer nu weer in de deksel van de Kamado schroeven.

3. De houtskool in de Kamado blijft maar roken. 

Etensresten en vet van de vorige kooksessie kunnen ervoor zorgen dat je houtskool rookt. Reinig de Kamado na gebruik grondig. Dit kun je doen door het stappenplan in dit artikel te volgen. 

Tijdens de kooksessie kun je de onderste luchtschuif even sluiten en de Margrietschuif volledig openen. Zo kan de rook ontsnappen zonder dat je de dome hoeft te openen en de temperatuur te snel zakt.

Laat de Kamado na het bereiden van de maaltijd nog even zonder voedingsmiddelen nabranden, zodat je alle vet en etensresten kunt verbranden. Daarna sluit je de beide luchtschuiven en zal de Kamado langzaam uitgaan en afkoelen. Begin de volgende keer desgewenst met schoon houtskool

Houtskool

4. Er zit schimmel in mijn Kamado

Wanneer je de Kamado langere tijd niet gebruikt en er etensresten achterblijven in de ketel, kan er bij een hogere luchtvochtigheid schimmel ontstaan. Zorg ervoor dat je de grill goed reinigt nadat je een maaltijd hebt bereid, zodat alle etensresten verbranden. Gebruik bovendien de meegeleverde regenhoes wanneer de Kamado buiten staat. En laat sowieso altijd de luchtschuiven openstaan wanneer de Kamado op een plek staat waar het vochtig is. Hierdoor kan er een luchtstroom door de ketel gaan, waardoor de luchtvochtigheid daalt.  

5. Er is vocht in de Kamado gekomen

Vocht in de ketel van de Kamado kan ervoor zorgen dat het keramiek breekt wanneer je de grill te snel opstookt. Wanneer je merkt dat er vocht in de dome of ketel van je Kamado zit, stook deze dan op tot 150 graden en laat de Kamado 20 minuten op deze temperatuur branden. Het vocht verdwijnt uit de keramiek waardoor je weer zorgeloos kunt barbecueën. 

6. Hoe bereik en behoud ik een bepaalde temperatuur

Wanneer je een nieuwe Kamado hebt gekocht en je begint net met barbecueën, kan het aansteken en op temperatuur houden van de grill een uitdaging zijn. Toch is het, wanneer je weet hoe de Kamado werkt, niet al te ingewikkeld. In dit uitgebreide artikel lees je precies hoe je de Kamado aansteekt en hoe je een bepaalde temperatuur kunt bereiken en behouden.

Kamado aansteken

7. De Kamado is dichtgevroren

De Kamado kan prima buiten blijven staan wanneer het regent of vriest. Toch kan het voorkomen dat door vocht de deksel niet meer open wil doordat deze is vastgevroren. Je kunt de dome weer openkrijgen door een brandend waxinelichtje via de onderste luchtschuif in de Kamado te plaatsen. De warme lucht stijgt op waardoor de deksel na een tijdje weer open kan. Hetzelfde resultaat bereik je door een lange aansteker in de luchtschuif te steken en deze een poosje te laten branden.

Wil je meer weten over het gebruik van je Kamado in de herfst of winter? Lees dan deze uitgebreide blog boordevol handige wetenswaardigheden. 

8. Welke recepten zijn geschikt voor de Kamado?

Het mooie van een Kamado grill is dat je er eigenlijk alles op kunt bereiden. Van voorgerecht tot dessert, van vlees en vis tot gerookte kaas. Je kunt 10 verschillende kooktechnieken toepassen van bakken, grillen en stomen tot warm- en koud roken. Het is zelfs mogelijk om ijstaarten bereiden op een Kamado. Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan het BosGrill Magazine met heerlijke recepten en tips om chefwaardige gerechten op tafel te zetten. 

Zijn al je Kamado problemen opgelost?

Wij hopen dat hiermee de eventuele Kamado uitdagingen zijn opgelost. Mocht je toch nog een vraag hebben? Dan nodigen we je van harte uit om contact met ons op te nemen. Je kunt ons ook vinden op Facebook en Instagram waar we met andere Kamado chefs samenkomen en wetenswaardigheden, recepten en ontwikkelingen delen. 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Afbeelding
 • Beoordeling
 • Prijs
 • Aanvullende informatie
 • Beschrijving
 • Afmetingen
 • Voorraad
 • Toevoegen aan winkelwagen
 • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk