Waar komt de Kamado vandaan?

HOE WERKT EEN KAMADO? DE HISTORIE EN TECHNIEK ACHTER DEZE VEELZIJDIGE GRILL

Dat de Kamado de een veelzijdige barbecue is, weten we ondertussen wel. Maar hoe het komt dat de grill geschikt is om allerlei uiteenlopende gerechten te maken, hebben we tot nu toe nog niet besproken. Daarom duiken we, nadat we de oorsprong van de Kamado hebben beschreven, dieper in op de techniek.

Waar komt de Kamado vandaan?
Geschiedenis Kamado

WAAR KOMT DE KAMADO VANDAAN?

De kookmethode van de Kamado komt van oorsprong uit het oude China, ruim 3000 jaar geleden. De Chinezen gebruikte een kookapparaat dat de Yan stoompan werd genoemd om snel rijst te kunnen stomen. 

In de eerste eeuw na Christus namen de Japanners het concept mee terug en perfectioneerde het. Het houtvuur dat gebruikt werd om de stoompot te verwarmen ingesloten door een van klein en aarde gemaakte haard. Hierin werden de keramische pitten geplaatst en de rook kon door een kleine schoorsteen ontsnappen. 

Het Japanse woord Kamado betekent heel eenvoudig ‘fornuis’ of ‘kachel’. De vroegste versies van deze barbecue waren uiteraard niet te vergelijken met de huidige BosGrill uitvoeren, maar in de basis werkt het nog steeds hetzelfde.

TRANSFORMATIE VAN DE KAMADO

Gedurende de eeuwen die volgden transformeerde de functionaliteit van de Kamado. Tegen het einde van de 19e eeuw ontstond de meer verplaatsbare variant. De moderne Kamado zoals wij deze nu min of meer kennen is tijdens de bezetting van Japan na de Tweede Wereldoorlog door een Amerikaanse soldaat mee naar huis genomen. Dit leidde tot verdere aanpassingen van de grill zoals een rooster, scharnierend deksel en verstelbare luchtinlaten waarmee de temperatuur geregeld kon worden.

Vanaf 2008 begon de moderne Kamado populair in Nederland te worden. De Kamado Joe, Monolith en The Bastard zijn rond die tijd opgericht. Ook kwamen er steeds meer accessoires op de markt, zoals een spit, pizzasteen en lage temperatuursystemen. Vandaag de dag zijn er verschillende merken met verschillende kwaliteiten barbecues te vinden op de markt. De BosGrill behoort tot de beste in zijn soort, waarbij je kwaliteit mag verwachten wat decennialang meegaat.

HOE WERKT DE KAMADO?

Het meest kenmerkende aspect van de Kamado is de koepelvormige deksel, ook wel de dome genoemd. Deze is samen met de ventilatieschuiven essentieel voor het regelen van temperatuur binnenin de grill. De luchtcirculatie die ontstaat door deze 3 onderdelen geeft je onbegrensde kookmogelijkheden en technieken. 

De luchtcirculatie begint met de regelbare luchtinlaat onderin de ketel. Door de grootte van de opening aan te passen, kan de gebruiker de hoeveelheid zuurstof die binnenkomt en naar de kolen stroomt reguleren. 
Wist je dat? Zuurstof een van drie onderdelen van de vuurdriehoek is? Samen met een brandbare stof (houtskool) en hitte (vuur) zorgt het voor ontbranding. Wanneer je een van deze drie onderdelen wegneemt, krijg je geen ontbranding.

CONTROLE OVER DE TEMPERATUUR IN DE KAMADO

Door het openen van de grote onderste luchtschijf en de bovenste Margrietschijf komt er zuurstof in de Kamado. Deze stijft op en loopt langs de houtskool naar de bovenkant van de dome. Hier speelt de vorm van de grill een cruciale rol. Het koepelvormige deksel zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de hete lucht en voorkomt warmteverlies. De warmte kaatst terug op het voedsel dat in de Kamado ligt. Hierdoor krijg je een gelijkmatige garing van je gerechten. 

De luchtcirculatie is in grote stappen te controleren met de onderste luchtschijf. Wij noemen het ook wel het gaspedaal. Je kunt met het ver openzetten van deze luchtschijf hoge temperaturen behalen. De Margrietschijf, bovenop de dome, geeft je de mogelijkheid om kleine aanpassingen in graden Celsius te doen. Het samenspel van de regelbare luchtinlaten geeft je complete controle over het kookproces. 

➽ Hoe je een bepaalde temperatuur bereikt en behoudt, lees je in dit artikel. En welke kooktechnieken je allemaal kunt toepassen staat in deze blog beschreven.

UIT WELKE ONDERDELEN BESTAAT EEN KAMADO?

Een Kamado bestaat uit een aantal onmisbare onderdelen die ervoor zorgen dat deze barbecue werkt. Deze hardware worden bij de BosGrill gemaakt van hoogwaardige materialen zoals je dat van een A-merk grill mag verwachten. Hierdoor gaat de Kamado extra lang mee. 

De BosGrill Kamado bestaat uit:

 1. Keramische koepel: De dome is gemaakt van hoogwaardig cordieriet keramiek. Dit materiaal kan uitstekend hitte vasthouden en geleiden. Hierdoor krijg je een gelijkmatige warmteverdeling en kun je de temperatuur goed vasthouden. De Kamado’s gebruiken mede hierdoor minder houtskool dan een traditionele barbecue. Bovendien zorgt de keramieken behuizing ervoor dat de Kamado tegen een stootje en weerselementen kan. Je kunt hem het hele jaar buiten laten staan. 
 2. Ventilatieroosters: Het luchtrooster onderin de dome is gemaakt van roestvrij staal. De Margrietschijf bovenop de deksel is gemaakt van gietijzer en voor een aantal modellen 2024 in aluminium. Je kunt met de luchtschuiven heel nauwkeurig de temperatuur regelen. Deze controleer je door de ingebouwde thermometer die op de deksel gemonteerd is. 
 3. Onderstel en frame: Het onderstel en frame zijn gemaakt van (gepoedercoat) staal en voorzien van stevige zwenkwielen. Zo kun je de barbecue desgewenst verplaatsen en heeft je Kamado meteen de juiste hoogte en een stevige basis om op te staan. Hoe je de grill het beste kunt plaatsen, lees je in dit artikel
 4. Glasfiber afdichtband: Om de Kamado goed luchtdicht te maken, heb je een goede kwaliteit afdichtband nodig. Wij kiezen ervoor om deze van glasfiber te laten maken, zodat je zeker weet dat deze na jaren gebruik nog steeds goed werkt.
 5. Scharnieren: De scharnieren zijn gemaakt van roestvrij staal en goed verstelbaar. Ook dit zorgt weer voor een lange levensduur. 

Naast deze hardware zijn er tal van accessoires beschikbaar voor je Kamado die meegeleverd of bijgekocht kunnen worden. Denk maar aan een aspook, kolenmand, rvs rooster, zijplanken, gietijzeren roosters, pizzasteen, elektrische aansteker, chickensitter, asladesysteem, maanrooster, maangrilplaat en nog veel meer.  Veel van deze accessoires zijn standaard opgenomen in de BosGrill pakketten. Zo bouw je geheel naar wens een eigen kooksysteem waarmee je kunt bakken, braden, grillen, koken, roken en stomen.

➽ Ontdek welke kooktechnieken je kunt toepassen op een Kamado in dit artikel.

CULINAIRE REIS DOOR DE TIJD

Zoals je hebt kunnen ontdekken, is de Kamado niet zomaar een barbecue. Het is eigenlijk een culinair kunstwerk die door de eeuwen heen ontstaan is. De keramische dome zoals wij momenteel kennen heeft nog steeds dezelfde functie. Namelijk efficiënt omgaan met hitte waardoor gerechten gelijkmatig garen. 

De Kamado geeft je in deze eeuw nog meer mogelijkheden voor het bereiden van meest uiteenlopende gerechten. Maak gebruik van allerlei kook- en rooktechnieken om je maaltijden naar een hoger niveau te tillen. 

Wij nemen je graag mee in de wereld van de Kamado in onze kennisartikelen en in onze showroom in Eerbeek. Je bent van harte uitgenodigd!

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Afbeelding
 • Beoordeling
 • Prijs
 • Aanvullende informatie
 • Beschrijving
 • Afmetingen
 • Voorraad
 • Toevoegen aan winkelwagen
 • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk