Kamado schoonamken

HOE MAAK IK EENVOUDIG MIJN KAMADO BBQ SCHOON?

Na een avondje tafelen met vrienden en het hele menu van voorgerecht tot toetje op je Kamado te hebben gebruikt, heb je natuurlijk geen zin meer om je Kamado schoon te maken. Dat snappen we maar al te goed. Toch is het schoonmaken van je geliefde keramische barbecue essentieel voor het behoud van zijn prestaties en levensduur. 

Hoe en wanneer je de Kamado het beste kunt schoonmaken hebben we in deze uitgebreide gids beschreven. De stap voor stap instructies helpen je op weg zodat je ook de volgende keer weer volop plezier kunt beleven aan je Kamado.

HET BELANG EEN KAMADO SCHOONMAKEN

Dat je de gebruikte Kamado weer moet schoonmaken voor het volgende gebruik, is volgens ons wel duidelijk. Maar waarom is het belangrijk om bepaalde handelingen na elk gebruik te doen? 

 1. Smaak en geur: Restjes van de vorige kooksessie kunnen zich gaan ophopen op de binnenkant van je Kamado. Etensresten kunnen aan de dome, maar ook de roosters en grillplaten vastgeplakt zitten. Bij een volgende barbecue kan dit ongewenste smaken en geuren veroorzaken die de kwaliteit van je gerechten beïnvloeden. 
 2. Levensduur: Een schone Kamado gaat langer mee. Ophoping van vet, roet, zuren en zouten kunnen, op de langere termijn, metalen onderdelen van de barbecue aantasten.  
 3. Prestaties: Wanneer je Kamado schoon is, warmt hij sneller op en kan hij beter de warmte vasthouden. Dit heeft direct positieve invloed op het kookresultaat.
 4. Voorkomt vetbrand: wanneer je de Kamado vaak voor slow cooking gebruikt, kan er veel vet ophopen aan de keramiek. Wanneer je de grill dan een keer met hoge temperaturen gebruikt kan het vet verbranden. Dit geeft veel rook en branderige smaak aan je gerechten. 

Nu je weet waarom je de Kamado moet schoonmaken, gaan we kijken hoe je dat op de beste manier kunt doen.

STAPPENPLAN VOOR HET SCHOONMAKEN VAN JE KAMADO

➽ Gebruik nooit water en schoonmaakmiddelen om de binnenkant van de Kamado schoon te maken. De wanden zijn poreus en absorberen vloeistoffen waardoor de Kamado kan scheuren. 

KAMADO SCHOONMAKEN: STAPPENPLAN NA ELK GEBRUIK

 1. Laat de Kamado afkoelen. 1 à 2 uur nadat je beide luchtschuiven hebt gesloten begint de Kamado langzaam af te koelen. Afhankelijk van de maximale temperatuur kan het even duren voordat je de BBQ kunt behandelen. 
 2. Verwijder de as. Verwijder vervolgens de asresten uit de Kamado. Dit verbetert de luchtstroom en zorgt bij de volgende keer voor een goede verbranding. De as kun je eenvoudig verwijderen met een aspook, of via de aslade wanneer je een BosGrill met Diamantuitvoering hebt.
 3. Verwijder alle accessoires. Maak deze met een mild schoonmaakmiddel zonder schuurmiddel schoon. Doe dit met de hand en stop de grillplaten, roosters en andere accessoires niet in de vaatwasser.
 4. Maak de buitenkant schoon. Wacht tot de Kamado helemaal is afgekoeld voordat je de buitenkant van de ketel schoonmaakt. Doe dit met een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel, wederom zonder schuurmiddel. 

De binnenkant van de Kamado hoef je niet met de hand schoon te maken. Lekker handig! Wat je wel moet doen, is de barbecue schoonbranden. Hieronder vind je een stappenplan.

Margrietschijf sluiten. Kamado afkoelen.

HOE KAN IK DE AFDICHTRING VAN DE KAMADO SCHOONMAKEN?

De afdichtrand van de Kamado heeft ook af en toe een schoonmaakbeurt nodig om de afdichtende eigenschappen zo goed mogelijk te bewaren. Schoonmaken van de afdichtring doe je met een lichtvochtige doek zonder reinigingsmiddelen. 

STAPPENPLAN BINNENKANT KAMADO SCHOONBRANDEN:

 1. Schud de kolenmand leeg: De kleine gruis- en asdelen zakken hierdoor in de asbak onderin de Kamado.
 2. Ventilatie optimaliseren: Zorg ervoor dat de ventilatie van de Kamado optimaal is door de asresten te verwijderen. Hoe meer zuurstof er door je grill kan stromen, des te hoger de temperatuur wordt. 
 3. Vul de houtskool aan: Leg de gebruikte houtskool aan één kant van de kolenmand en vul deze vervolgens met nieuwe kooltjes aan. Welke houtskool je het beste kunt gebruiken, lees je in dit artikel
 4. Steek de houtskool aan: Pak 2 of 3 aanmaakwol krullen, trek deze een beetje uit elkaar en leg ze tussen de houtskool. Steek deze wokkels aan met een lange aansteker. 
 5. Wacht tot de kolen gaan gloeien. En doe daarna de deksel dicht. Dit duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Laat de onderste en bovenste luchtschijven volledig openstaan, totdat je de gewenste temperatuur hebt bereikt.
Ingebouwde thermometer Bosgrill Kamado
BosGrill Kamado aansteken

WELKE TEMPERATUUR VOOR KAMADO SCHOONBRANDEN?

De BosGrill Kamado kun je schoonbranden op 200 graden. Deze temperatuur bereik je door de luchtschuif en Margrietschuif helemaal open te laten, totdat je de gewenste temperatuur bereikt hebt. Doe vervolgens de Margrietschuif half dicht en kijk of de temperatuur stabiel blijft. Zo niet, dan kun je in kleine stapjes met de bovenste luchtschuif bijsturen. De onderste schuif kan grotere wijzigingen in temperatuur bewerkstelligen. Laat de Kamado vervolgens 30 minuten op 200 graden branden zodat alle resten verbranden en verschroeien. 

 1. Laat de Kamado afkoelen. Na 30 minuten branden op 200 graden, doe je beide luchtschuiven helemaal dicht. Zo komt er geen zuurstof meer bij de kolen en zal de Kamado langzaam uitgaan. Wacht vervolgens totdat de Kamado helemaal is afgekoeld. 
 2. Borstel de ketel schoon. Pak een zachte borstel of veger en veeg alle asresten van de ketel in de aslade onderin de Kamado. Veeg niet alleen over de ketel maar ook over de andere onderdelen aan de binnenkant van de Kamado. Leeg tenslotte de aslade.  
Kamado accessoires must haves

WORDT DE KAMADO WEER WIT NA HET SCHOONBRANDEN?

Een Kamado wordt nooit meer wit. Wanneer je deze eenmaal gebruikt hebt, zal de ketel een grauwe kleur krijgen. Het schoonbranden is bedoeld om etensresten en vuil weg te branden, zodat de barbecue langer meegaat en je eten geen ongewenste smaak en geur krijgt. 

HOE VAAK MOET JE KAMADO SCHOONBRANDEN?

Een Kamado moet je elke na 3 à 5 keer barbecueën reinigen door middel van schoonbranden. Het is niet noodzakelijk om dit elke keer te doen. Kijk na het koken even goed hoe vuil de ketel is en pas daar je schoonmaakstrategie op aan. 

Ook is het verstandig om bijvoorbeeld bij een winterstop of voor een lange vakantie de Kamado schoon te branden. Zo heb je de minste kans op schimmels en bacteriën in de ketel. Zet de Kamado vervolgens op een beschutte en droge plek of gebruik de meegeleverde regenhoes van BosGrill.

➽ We schrijven hierboven wel winterstop, maar een echte Kamado chef kookt ook in de winter lekker door. Je kunt de BosGrill ook prima inzetten voor bijvoorbeeld het Kerstmenu, winterse verjaardagen of feestjes met familie en vrienden. 

DAAROM MAAK JE JE KAMADO SCHOON

Het schoonmaken van je Kamado is dus niet alleen een noodzakelijke taak voor het behoud van prestaties en levensduur, maar het heeft ook directe invloed op de smaak, geur, en het kookresultaat van je gerechten. Het vermijden van ongewenste smaken, het verlengen van de levensduur, het optimaliseren van prestaties en het voorkomen van vetbrand zijn stuk voor stuk redenen om je geliefde keramische barbecue regelmatig schoon te maken.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Afbeelding
 • Beoordeling
 • Prijs
 • Aanvullende informatie
 • Beschrijving
 • Afmetingen
 • Voorraad
 • Toevoegen aan winkelwagen
 • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk