Skillet Kamado

Hoe moet ik mijn gietijzeren pan schoonmaken en behandelen?

Gietijzeren pannen zijn onmisbaar wanneer je een doorgewinterde Kamado-chef bent. Het is een investering die je gerechten naar een hoger niveau tilt. Je kunt nog meer variëren en smaakvolle maaltijden op tafel zetten. Maar om een gietijzeren pan in topconditie te houden, is het belangrijk dat je weet hoe je deze op de juiste manier schoonmaakt en behandelt. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op het verzorgen van je gietijzeren accessoires. Want wat voor je pannen geldt, kun je een op een gebruiken voor je gietijzeren platen en roosters.

Het belang van goed onderhoud van gietijzer

Voordat we ingaan op de details van het onderhouden en schoonmaken van gietijzer, leggen we je graag uit waarom dit zo belangrijk is. Gietijzer staat vooral bekend om het vermogen om hitte vast te houden en gelijkmatig te verdelen. Hierdoor is het ideaal materiaal voor braden, bakken en grillen. Maar gietijzer is ook gevoelig voor roest en kan de antiaanbaklaag minder goed gaan werken wanneer je deze accessoires niet goed verzorgd.

Door je gietijzeren pan of skillet regelmatig schoon te maken en te behandelen, behoud je de natuurlijke antiaanbaklaag en verleng je de levensduur. Met de juiste zorg hoef je maar 1 keer in je leven een gietijzeren pan te kopen en kun je zelfs je kinderen en kleinkinderen er blij mee maken.

Gietijzer pan voor Kamado

Stapsgewijze Reiniging van je Gietijzeren Pan

Nu je weet waarom het belangrijk is om je gietijzeren pan te reinigen en te onderhouden, geven je een stappenplan om dit zo goed en snel mogelijk te doen:

Stap 1: Laat de gietijzeren pan afkoelen

Laat je gietijzeren pan of skillet eerst goed afkoelen, voordat je begint met schoonmaken. Het is belangrijk om nooit een hete pan met koud water af te spelen om dit proces te bespoedigen. Ten eerste kun je jezelf lelijk branden en het gietijzer kan bovendien barsten of kromtrekken. Dus neem de tijd en laat de pan rustig op kamertemperatuur komen.

Stap 2: Verwijder voedselresten en vet

Gebruik een zachte borstel of een stuk keukenpapier om eventuele voedselresten en vet uit de pan te verwijderen. Wanneer er hardnekkige resten zijn die niet gemakkelijk loskomen, kun je de pan vullen met warm water en een beetje mild afwasmiddel. Laat dit vervolgens een tijdjes staan om te weken.

Stap 3: Voorzichtig schrobben

Gebruik een spons of een speciale gietijzeren pan-schraper om eventuele overgebleven voedselresten voorzichtig weg te schrobben. Wees voorzichtig en voorkom dat je het natuurlijke patina van de pan niet te beschadigen, omdat dit kan leiden tot roestvorming en het verlies van zijn antiaanbaklaag. Je kunt eventueel wat grof zout gebruiken om de pan te schrobben. Het zout werkt dan als een soort schuurmiddel. Wanneer je zeep wilt gebruiken, kies dan voor een milde variant. 

Stap 4: Spoelen en afdrogen

Spoel vervolgens de pan grondig af onder warm stromend water om alle zeepresten en zout te verwijderen. Droog de pan meteen goed af en laat deze niet uitdruppen op je aanrecht. Gebruik voor het drogen een droge en schone doek of papieren handdoek om roestvorming te voorkomen. 

Ook kun je ervoor kiezen om de pan in een hete oven of Kamado te laten drogen. 10 minuten op 180 ºC is voldoende om de pan 100% droog te krijgen. Zo weet je zeker dat je geen roestvorming krijgt. 

Gietijzeren pannen en accessoires moeten 100% droog zijn voordat je deze opbergt. Je kunt er ook voor kiezen een droge doek onder en in de pan te leggen, zodat eventueel vocht wordt opgenomen in de doeken.

Gietijzeren pan voor barbecue

Het Behandelen van je gietijzeren pan

Stap 1: Eerste gebruik van een gietijzeren pan

Een van de belangrijkste stappen in het onderhouden van een gietijzeren pan is het verwijderen van de paraffine laag. Deze is tijdens het productieproces in de fabriek aangebracht. Dit beschermlaagje moet eraf. Dit doe je door de pan een klein beetje te verwarmen tot 35 à 40 graden. Het laagje smelt daardoor en kun je dit met een stukje keukenrol wegvegen. 

Stap 2: Gietijzeren pan oliën

Nu de paraffine laag weg is, ga je de pan ‘seasonen’. Dit doe je door een kleine hoeveelheid plantaardige olie of gesmolten reuzel aan te brengen op het verwarmde oppervlak van de pan. 

 1. Verwarm de gietijzeren pan naar 150 ºC.
 2. Giet een beetje olie (zonnebloem- of lijnzaadolie) in de pan. Gebruik liever geen olijfolie. Deze verbrandt eerder dan zonnebloem- of lijnzaadolie en is bovendien plakkerig waardoor de pan veel stof aantrekt. 
 3. Wrijf de pan goed in met een stuk keukenrol of schone doek. Let op dat je jezelf niet verbrandt!
 4. Zet de pan terug in de oven of in de Kamado en stook op naar 200 ºC. 
 5. Laat de olie ongeveer 20 minuten in het gietijzer trekken.
 6. Vervolgens moet de pan rustig helemaal afkoelen.
 7. Nu is je gietijzeren pan klaar voor gebruik. 

Stap 2: Vermijd zeep

Hoewel het soms nodig is om een mild afwasmiddel te gebruiken om hardnekkige voedselresten te verwijderen, moet je proberen het gebruik van zeep op je gietijzeren pan tot een minimum te beperken. Zeep kan de natuurlijke oliën in de pan verwijderen en de anti-aanbaklaag aantasten.

Wanneer je toch zeep moet gebruiken, spoel de pan dan grondig af en herhaal het ‘seasonen’ om de antiaanbaklaag te herstellen.

Stap 3: Bewaar de pan op de juiste manier

Bewaar je gietijzeren pan op een droge plaats, bij voorkeur in een kast of lade met voldoende ventilatie om vochtophoping te voorkomen. Zorg ervoor dat de pan volledig droog is voordat je hem opbergt om roestvorming te voorkomen. Dit kun je doen door de pan na het schoonmaken te verwarmen in de oven of in de Kamado. Op deze manier verwijder je ook het vocht uit de poriën van de pan. 

Stap 4: Regelmatig onderhoud

Om de antiaanbaklaag van je gietijzeren pan te behouden, is regelmatig onderhoud essentieel. Na elk gebruik moet je de pan schoonmaken en indien nodig opnieuw ‘seasonen’ om de natuurlijke antiaanbaklaag te herstellen.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Afbeelding
 • Beoordeling
 • Prijs
 • Aanvullende informatie
 • Beschrijving
 • Afmetingen
 • Voorraad
 • Toevoegen aan winkelwagen
 • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk