Kamadp temperatuur regelen

HOE REGEL JE DE TEMPERATUUR VAN EEN KAMADO BARBECUE?

Een Kamado is een veelzijdige barbecue die in de afgelopen jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. En dat vinden we helemaal niet vreemd. Je kunt er eindeloos veel gerechten op bereiden. Deze barbecue is een kookplaat, gasfornuis en oven in één. 

Om de meest uiteenlopende gerechten inclusief taarten te kunnen bereiden, moet je wel weten hoe je de temperatuur van je Kamado regelt. Daarom staan we in deze blog uitgebreid stil bij hoe je de gewenste temperatuur kunt bereiken én behouden. Ook nemen we een handige tabel op waarin je kunt zien welke temperaturen voor welk gerechttype geschikt is.

Waarom is het belangrijk om de temperatuur van je Kamado te sturen?

De temperatuur in de Kamado is essentieel voor het bereiden van chefwaardige maaltijden. Of je nu zalmfilet grilt, langzaam gegaard varkensvlees bereidt, een pizza bakt of een ijstaart maakt, de temperatuur is de sleutel tot je barbecue succes. Beheersen van de temperatuur is belangrijk omdat temperatuur:

 1. Voedselveiligheid: Het nauwkeurig controleren van de temperatuur van je Kamado en de gerechten is essentieel om ervoor te zorgen dat het voedsel veilig bereid wordt. 
 2. Textuur: Het handhaven van de juiste temperatuur, zorgt ervoor dat je het gewenste kookresultaat bereikt. Of je nu wilt grillen, roken, braden of bakken, de temperatuur beïnvloedt de textuur en sappigheid. Lage temperatuur zorgt voor langzame garing, wat voor een malse structuur zorgt. 

Smaakontwikkeling: Wanneer je controle hebt over de temperatuur van je Kamado grill dan kun je bijvoorbeeld bij lage temperaturen intense smaken ontwikkelen.

BosGrill Kamado aansteken

KAMADO TEMPERATUURZONES

Globaal heb je 3 temperatuurzones waarbinnen je maaltijden kunt bereiden op een Kamado. Afhankelijk van het gerecht dat je kiest, kun je binnen deze zone een temperatuur ‘instellen’. Hieronder vind je een tabel met de temperatuurzones, het temperatuurbereik en de mogelijke toepassing.

Temperatuurzone

Temperatuurbereik

Toepassing

Laag

95 °C  –  150 °C

Langzaam garen en roken

Gemiddeld

150 °C  –  250 °C

Grillen

Heet

250 °C  –  300 °C

Pizza’s bakken en dichtschroeien vlees

HOE BEREIK IK DE GEWENSTE TEMPERATUUR MET MIJN KAMADO?

Er zijn een aantal onderdelen die bijdragen aan het bereiken van de juiste temperatuur. De luchtschuif onderaan en Margrietschijf bovenop spelen daarbij de belangrijkste rol. Hoe meer lucht je toelaat in de Kamado, des te harder de houtskool gaat branden en hoe hoger de temperatuur oploopt. Wanneer je de luchtschuiven verder dicht zet, daalt de temperatuur weer. 

De luchtschuif onderin de Kamado is verantwoordelijk voor grote sprongen van 100 °C in temperatuurbereik. De Margrietschijf bovenop de deksel gebruik je om de temperatuur exacter te regelen in stapjes van bijvoorbeeld 10 °C.

Temperatuur

Luchtschuif onderin

Margrietschuif bovenop

< 120 °C

bijna helemaal dicht

bijna helemaal dicht

120 tot 180 °C

op klein kiertje

op klein kiertje

180 tot 250 °C

op klein kiertje

half open

250 tot 350 graden

helemaal open

helemaal open

De ingebouwde thermometer op de deksel van de BosGrill geeft nauwkeurig de temperatuur aan. Zo kun je snel bijsturen totdat je de juiste temperatuur bereikt hebt. Om de temperatuur stabiel te houden is het handig om de deksel zoveel mogelijk dicht te houden. Wanneer je de deksel te vaak opent, krijgt de Kamado een nieuwe zuurstofboost, waardoor de temperatuur stijgt.

Ingebouwde thermometer Bosgrill Kamado

HOE KRIJG JE DE KAMADO OP 300 GRADEN?

Om de Kamado tot 300 graden te kunnen verwarmen, moet je beide luchtschuiven helemaal open zetten. Wanneer je de 300 graden nadert, schuif je de Margrietschuif half dicht en houd je de ingebouwde thermometer in de gaten. Heb je grote correcties nodig dan gebruik je de luchtschuif onderin de dome. Anders stuur je bij met de Margrietschuif bovenop de Kamado.

WAT IS DE MAXIMALE TEMPERATUUR VAN EEN KAMADO?

De maximale temperatuur die je met een Kamado kunt bereiken is rond de 400 °C. Deze temperatuur wordt bereikt door beide luchtschuiven volledig open te zetten met de dome dicht. Ondanks dat het mogelijk is om deze hoge temperatuur te bereiken, wordt het niet of nauwelijks gebruikt.

Pas bovendien altijd goed wanneer je een Kamado gebruikt in het bijzijn van anderen. Ondanks dat het rondom de ketel relatief koel blijft, bereikt de Kamado hoge temperaturen waar je je makkelijk aan kunt branden.

WELKE TEMPERATUUR VOOR WELK GERECHT?

Nu je weet hoe je een bepaalde temperatuur kunt bereiken, wil je uiteraard ook weten bij welke temperatuur je gerechten het lekkerste zijn. In onderstaande tabel vind je de kerntemperaturen van de meest voorkomende gerechten en hoe je deze temperatuur bereikt. 

Natuurlijk kun je deze vlees- en vissoorten ook op een andere manier klaarmaken. De tabel is een leidraad om beginnende Kamado chefs op weg te helpen. Experimenteer vooral! En ontdek wat jouw favoriete temperaturen zijn. Let daarbij wel op voedselveiligheid.

Wij kiezen vaak voor garing op lage temperatuur omdat vlees en vis daardoor intenser van smaak wordt en een malse structuur krijgt. Echter, je kunt natuurlijk gerechten ook op kort op hogere temperatuur dichtschroeien. Het is maar net wat je voorkeur heeft.

Temperatuur voor vlees

Gerecht

Kamado °C

Kerntemp. °C

Gaarheid

Luchtschuif – Margrietschuif

RUNDVLEES

       

Bavette

190 °C

56 °C

medium

op klein kiertje – kiertje tot half open

Biefstuk

220 °C

55 °C

medium

op klein kiertje – half open

Côte de boeuf

150 °C

53 °C

medium rosé

beiden op klein kiertje

Entrecote

220 °C

56 °C

medium

op klein kiertje – half open

Hamburger

220 °C

55 °C

medium

op klein kiertje – half open

Picanha

130 °C

56 °C

medium

beiden op klein kiertje

Ribeye

220 °C

56 °C

medium

op klein kiertje – half open

Rollade

130 °C

60 °C

licht rosé

beiden op klein kiertje

Rosbief

150 °C

52 °C

medium rare

beiden op klein kiertje

VARKEN

       

Beenham

110 °C

65 °C

done

beiden bijna helemaal dicht

Procureur

130 °C

68 °C

done

beiden op klein kiertje

Pulled pork

110 °C

85 °C

well done

beiden bijna helemaal dicht

Rollade

130 °C

70 °C

done

beiden op klein kiertje

Varkenshaas

190 °C

63 °C

licht rosé

op klein kiertje – kiertje tot half open

GEVOGELTE

       

Hele kip

170 °C

78 °C

done

beiden op klein kiertje

Kipfilet

130 °C

72 °C

done

beiden op klein kiertje

Kiprollade

130 °C

75 °C

done

beiden op klein kiertje

Eendenbout

130 °C

85 °C

done

beiden op klein kiertje

Eendenborst

130 °C

65 °C

medium

beiden op klein kiertje

VIS

       

Kabeljauw

140 °C

58 °C

done

beiden op klein kiertje

Tonijn

220 °C

50 °C

rosé

op klein kiertje – half open

Zalm

140 °C

45 °C

rosé

beiden op klein kiertje

WILD

       

Hertenbiefstuk

220 °C

56 °C

medium rare

op klein kiertje – half open

Wild zwijn

220 °C

60 °C

medium

op klein kiertje – half open

Temperatuur regelen Kamado

HOE ZET JE EEN KAMADO UIT?

Om de Kamado uit te zetten, oftewel af te laten koelen, laat je de deksel dicht en sluit je de luchtschuif en Margrietschuif. Er komt dan geen zuurstof meer bij de houtskool, waardoor het vuur langzaam dooft. 

Doof de Kamado nooit op een andere manier. Dus niet met water of zand of enige andere materialen die je wellicht in gedachten hebt. Dit is gevaarlijk en bovendien niet goed voor de levensduur van je prachtige grill.

HOELANG DUUR HET VOORDAT DE KAMADO IS AFGEKOELD?

Wanneer het deksel van de Kamado en beide luchtschuiven dicht zijn, kan het even duren voordat de barbecue helemaal is afgekoeld. De keramieken dome is ervoor gemaakt om warmte vast te houden waardoor het wat langer duurt. Afhankelijk van de temperatuur voordat je de luchtschuiven dichtdoet, koelt de Kamado na 1 à 2 uur langzaam af.

De resterende warmte kun je gebruiken om je gerechten op temperatuur te houden. Ook kun je de restwarmte gebruiken om bijvoorbeeld een appeltaart op te warmen voor het toetje. Wist je trouwens dat je ook taarten kunt bakken op een Kamado? In dit artikel vind je ons recept voor een ijstaart.

OPTIMAAL GENIETEN VAN JE KAMADO MET DE JUISTE TEMPERATUUR

Nu je weet op welke manier je de temperatuur van de Kamado kunt regelen, is het tijd om aan de slag te gaan als chef. Heb je al een Kamado grill bij je thuis staan? Zorg dan dat je de juiste brandstof regelt en weet hoe je de barbecue moet aansteken. Daarna is het tijd om je familie, vrienden en collega’s te verrassen met heerlijke gerechten. 

Heb je nog geen BosGrill Kamado in de tuin staan? Kom dan eens langs in Eerbeek op de Veluwe en ontdek waarom we enthousiast zijn over deze manier van koken. Wij nemen graag de tijd om je de kneepjes van het Kamado-vak te leren.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Afbeelding
 • Beoordeling
 • Prijs
 • Aanvullende informatie
 • Beschrijving
 • Afmetingen
 • Voorraad
 • Toevoegen aan winkelwagen
 • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk