Houtskool

IS HOUTSKOOL DE BESTE BRANDSTOF VOOR JE KAMADO?

Kamado barbecues hebben de harten van vele grill-liefhebbers van over de wereld veroverd. Een van de sleutels tot succes van de Kamado’s is het gebruik van de juiste brandstof. De unieke en specifieke warmtebehoud en -distributie eigenschappen van deze grill zorgen ervoor dat je bij de juiste brandstof heerlijke sappige steaks, krokante pizza’s en zelfs taarten kunt bakken. 

In dit artikel ontdek je welke brandstof het beste is voor jouw Kamado en op welke manier je dit kunt gebruiken om heerlijke gerechten op tafel te kunnen zetten.

WELKE BRANDSTOF GEBRUIK JE VOOR EEN KAMADO?

De beste brandstof voor je Kamado is houtskool. Een van de belangrijkste redenen om dit te gebruiken is het vermogen om de hitte nauwkeurig te kunnen regelen. Het brandt bijzonder gelijkmatig waardoor je bij het juiste gebruik van je barbecue volledig in controle bent over de temperatuur. 

Daarnaast is houtskool op gebied van temperatuur veelzijdig. Je kunt hoge temperaturen bereiken voor het grillen van bijvoorbeeld steaks. Maar het is ook mogelijk om houtskool in te zetten voor slow cooking op relatief lage temperaturen van bijvoorbeeld 100 graden. Op deze manier is je Kamado breed inzetbaar voor allerlei gerechten. 

WAAROM KAN IK BETER GEEN BRIKETTEN GEBRUIKEN?

Ondanks dat het technisch mogelijk is om briketten in je Kamado te gebruiken, raden wij je aan om houtskool te gebruiken. Hierbij de 3 belangrijkste redenen:

ROOK- EN GEURONTWIKKELING: 

Traditionele houtskoolbriketten worden gemaakt van samengeperst restjes houtskool die bindmiddelen en chemicaliën kunnen bevatten om het product bij elkaar te houden. Dit kan leiden tot rook en ongewenste geuren tijdens het opwarmen van de Kamado. Kwalitatief goed houtskool geeft geen (rook)smaak af. Wil je rooksmaak toevoegen, dan kun je rooksnippers gebruiken. 

GEUROPNAME EN -AFGIFTE: 

Kamado’s worden over het algemeen gemaakt van keramiek. Dit is een poreus materiaal waarbij de poriën geuren kunnen opnemen, vasthouden en weer afgeven. De geurontwikkeling van briketten kan dus op een later moment aan je gerecht afgegeven worden.

ZUURSTOFSTROMING: 

De vorm en formaat van houtskool zorgen ervoor dat zuurstof beter door je Kamado kan stromen. De asvorming om briketten zorgt ervoor dat de luchtstroom wordt belemmerd waardoor de temperatuur in je Kamado kan dalen en niet lekker op gang komt. 

HOE GROOT MOETEN DE HOUTSKOOLTJES ZIJN VOOR MIJN KAMADO?

De ideale afmeting voor Kamado houtskool is tussen de 4 en 15 cm in doorsnede. Dit formaat zorgt ervoor dat zuurstof makkelijk door de Kamado kan stromen. Je krijgt daardoor in combinatie met de luchtschuiven onder- en bovenaan de grill volledige controle over de temperatuur.

4 tot 7,5 cm houtskooltjes bieden een goede balans tussen snelle ontsteking en dus opwarming en een stabiele warmtebron. Een goede keuze wanneer je de Kamado als barbecue gebruikt. 

7,5 tot 15 cm houtskooltjes zijn handig voor langzame en langdurige grill-, kook- of rook sessies. Je krijgt een stabiele temperatuur met het juiste gebruik van de Margriet- en luchtschuif.

Wij werken het liefste met houtskool dat gemengd geleverd wordt. Hierdoor heb je kleine en grote houtskooltjes in een zak zitten. 

WELKE SOORT HOUTSKOOL IS GESCHIKT VOOR DE KAMADO GRILL?

Houtskool ontstaat door verbranding van hout met een beperkte hoeveelheid zuurstof. Hierdoor verbranden methaan, waterstof en waterdamp uit het hout, maar blijft het verder redelijk intact. De houtskool die overblijft, is dus zuiverder en brandt beter dan gewoon hout.

Deze brandstof wordt voornamelijk gemaakt van Eik, Esdoorn, Acacia of Marabu. De houtsoorten hebben de beste hardheid om houtskool van te maken. Hierdoor krijg je kool met een lange brandtijd en indien gewenst hoge temperaturen. Houtskooltjes van deze bomen zijn geschikt om allerlei soorten gerechten te maken en daarmee een veelzijdige keuze voor je Kamado. 

Wij maken graag gebruik van:

DAMMERS RESTAURANT HOUTSKOOL

Houtskool van Dammers is makkelijk aan te maken, kan hoge temperaturen bereiken, brandt gelijkmatig en langdurig. Het is mede daarom zuinig in gebruik en voor veel verschillende gerechten in te zetten. De kolen zijn tussen de 4 en 12 cm groot en bevatten weinig stof en gruis. De leverancier is FSC gecertificeerd wat in dit geval inhoudt dat de houtskool alleen van afvalhout wordt gebrand en er geen bomen voor worden gekapt. 

DAMMERS RESTAURANT HOUTSKOOL 100% MARABÚ

De Marabú kooltjes van Dammers is restaurant kwaliteit houtskool uit Cuba. Het wordt gemaakt van de Marabú, een zware houtsoort. Zwaarder dan de boomsoorten die we in Nederland kennen. Bij het omzetten naar houtskool blijft Marabú zwaar en puur waardoor de kolen lang branden en hoge temperaturen kunnen bereiken. Het aansteken van deze houtskool gaat iets minder makkelijk, maar daar krijg je dan een zeer lange brandtijd voor terug. Marabú overwoekerd Cuba en wordt dus gezien als onkruid. De noodzakelijke kap van deze vegetatie zorgt ervoor dat de producenten op een ecologische manier houtskool kunnen maken. 

FIRE UP RESTAURANT XL-HOUTSKOOL

Deze XL-houtskool wordt gemaakt van White Quebracho (Witte Steeneik) dat in Zuid-Amerika groeit en een harde houtsoort is. De structuur van het hout is zeer dicht waardoor de houtskool een hoge brandwaarde heeft. Dit zie je terug in een lange verbrandingsduur en de hoge temperaturen die het kan bereiken. Hierdoor is ook deze houtskool uitermate geschikt voor keramische barbecues zoals de Kamado’s van BosGrill. 

➢ Je vindt onze favoriete houtskool op deze pagina en in de showroom in Eerbeek. 

TIPS VOOR HET GEBRUIKEN VAN HOUTSKOOL

Kies kwaliteitshoutskool van harde houtsoorten zodat je een goede ontbranding en hoge temperaturen kunt krijgen en langdurig gebruik kunt maken van je kolen. 

Verwijder as en houtskoolgruis voordat je de Kamado weer aansteekt. De grote stukken houtskool kun je prima hergebruiken.

Optimaliseer de luchtstroom door de luchtregeling van je Kamado te leren kennen. In dit artikel staat hoe je bepaalde temperaturen kunt bereiken.

Meng houtskool groottes om een gelijkmatige verbranding te krijgen. De meeste leveranciers leveren kolen die variëren in afmeting in een zak.

Voeg desgewenst rookhout toe om een specifieke rooksmaak aan je gerechten toe te voegen. 

➢ Ontdek hoe je jouw Kamado het beste kunt aansteken in deze blog

HOE KAN IK KWALITATIEF GOEDE HOUTSKOOL HERKENNEN?

Kwalitatief goede houtskool wordt gemaakt van harde houtsoorten. Hoe hoger de kwaliteit, des te zwaarder het product. Een zak van 10 kg zware (goede) kwaliteit kooltjes is dus kleiner dan een zak van minder goede kwaliteit. 

Zoek een merk dat weinig gruis heeft en houtskooltjes levert tussen de 4 en 15 cm (ongeveer). De beste houtsoorten voor Kamado brandstof komen uit Afrika of Zuid-Amerika.

Tot slot is het goed om te ruiken aan de kolen. Ruik je chemische luchtjes? Dan raden we je aan deze niet te kopen. Kies een pure vorm van houtskool zonder toevoegingen. 

➢ Wij bieden je graag dezelfde Kamado ervaring als wij zelf prefereren. Daar horen kwalitatief goede houtskooltjes bij. Daarom vind je in onze showroom alleen restaurantkwaliteit houtskool.

START OOK MET MEESTERLIJK GRILLEN MET JE KAMADO

Het gebruiken van de juiste brandstof in je Kamado-grill is de sleutel tot een restaurant grillervaring. In dit artikel heb je kunnen lezen waarom houtskool de beste brandstof is voor Kamado barbecues en hoe je deze kracht optimaal kunt benutten om een breed scala aan heerlijke gerechten te bereiden.

Goede kwaliteit brandstof biedt niet alleen de mogelijkheid om de hitte met precisie te regelen, maar heeft ook een ongekende veelzijdigheid. Of je nu streeft naar het schroeien van perfecte steaks bij hoge temperaturen of langzaam garen van sappige ribs bij lagere temperaturen, houtskool biedt de brandstof die aan al je grillbehoeften kan voldoen.

➢ Leer hoe je jouw Kamado het beste aansteekt in dit artikel.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Beoordeling
  • Prijs
  • Aanvullende informatie
  • Beschrijving
  • Afmetingen
  • Voorraad
  • Toevoegen aan winkelwagen
  • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk