Kamado afkoelen 21 inch mat zwart

Hoe moet je een Kamado laten afkoelen? Tips voor een veilig gebruik

Als trotse bezitter van een Kamado, weet je waarschijnlijk al dat dit veelzijdige kooktoestel geweldig is voor het bereiden van heerlijke maaltijden, van sappige steaks tot smaakvolle pizza’s en alles daartussenin. Maar wist je dat het correct afkoelen van je Kamado net zo belangrijk is als het juist aansteken en gebruiken? In dit artikel gaan we dieper in op waarom het essentieel is om je Kamado op de juiste manier uit te laten gaan, en delen we enkele tips om dit proces zo effectief mogelijk te laten verlopen.

Waarom is het belangrijk om je Kamado correct af te laten koelen?

Het correct afkoelen van je Kamado is niet alleen belangrijk voor de levensduur van de grill, maar ook voor je eigen veiligheid. Hieronder vind je de 3 belangrijkste redenen om de Kamado op de juiste manier te laten doven. 

 1. Veiligheid: Een Kamado kan extreem heet worden tijdens het koken, met temperaturen die oplopen tot wel 400 °C.  Het aanraken van een hete Kamado kan ernstige brandwonden veroorzaken, dus het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het volledig is afgekoeld voordat je de grill gaat schoonmaken of verplaatsen. Gebruik altijd vuurvaste handschoenen wanneer je in de Kamado werkt voor, tijdens en na het koken. 
 2. Bescherming van onderdelen: De keramiek en de afdichtingen van je Kamado kunnen beschadigd raken als ze plotseling worden blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen. Door je Kamado langzaam af te laten koelen, geef je deze materialen de kans om geleidelijk aan de temperatuurveranderingen aan te passen, waardoor de kans op barsten of andere schade wordt verminderd.
 3. Behoud van smaak: Als je je Kamado te snel afkoelt, kan dit de smaak van toekomstige gerechten beïnvloeden. Bij sommige Kamado’s kan een plotselinge temperatuurdaling leiden tot een sterke rookontwikkeling, die de smaak van je maaltijden beïnvloedt. Door je Kamado langzaam af te laten koelen, kun je dit voorkomen en ervoor zorgen dat je volgende maaltijd net zo lekker wordt als de vorige.

Nu we weten waarom het belangrijk is om je Kamado correct af te laten koelen, laten we eens kijken hoe je dit het beste kunt doen.

Ingebouwde thermometer Bosgrill Kamado
BosGrill Kamado aansteken
thermometer kamado

Hoelang duurt het voordat de Kamado is afgekoeld?

Afhankelijk van de hoogte van de starttemperatuur kan het meerdere uren duren voordat de Kamado helemaal is afgekoeld. Het is niet vreemd wanneer dit proces minimaal  4 à 5 uur duurt. 

Wist je trouwens dat je in de afkoelperiode heerlijke kazen en noten kunt roken? Perfect als toetjes of voor de bij de borrel op de volgende dag. Je kunt in dit artikel lezen hoe je warm en koud kunt roken op een Kamado.

Hoe kan ik de Kamado 100 graden laten afkoelen?

Stel je hebt vlees dichtgeschroeid bij 250 °C en wilt de binnenkant garen op een lagere temperatuur tussen de 120 °C en 140 °C. Hoe zorg je ervoor dat je deze temperatuur bereikt?

Bij 250 °C heb je de onderste schuif en de Margrietschijf waarschijnlijk half open staan. Om de temperatuur te laten zakken richting 120 °C kun je het beste beide schuiven op een kiertje zetten. De temperatuur zal nu langzaam gaan dalen, omdat er minder zuurstof bij de brandende kolen komt. Hierdoor neemt de intensiteit van het vuur af en daalt de temperatuur.

Wanneer dit proces sneller moet gebeuren, kun je tijdelijk de onderste luchtschuif sluiten. Nu zakt de temperatuur sneller. Blijf wel bij de Kamado staan om dit te monitoren, zodat de temperatuur niet voorbij de doeltemperatuur zakt. Open de onderste schuif vervolgens weer op een kiertje en laat de Margrietschijf op een kier staan. 

Mocht je kleine aanpassingen in de temperatuur willen doen, gebruik je de Margrietschijf en voor grote aanpassingen de grote luchtschuif onder in de Kamado. Je leest meer over het beheersen van temperatuur in deze blog

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Afbeelding
 • Beoordeling
 • Prijs
 • Aanvullende informatie
 • Beschrijving
 • Afmetingen
 • Voorraad
 • Toevoegen aan winkelwagen
 • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk