Kamado in de winter gebruiken

KAN IK DE KAMADO IN DE WINTER GEBRUIKEN

Het winterseizoen is in volle gang. De ijspegels hangen aan de schuur, kleine sneeuwvlokken dwarrelen langs de ramen en afgelopen nacht zakte het kwik tot -6 graden. De meeste mensen moeten dan niet aan barbecueën denken. Echter, met de juiste aanpak en wat extra aandacht voor details, kan het winterweer juist een hele mooie grillervaring zijn. Zet je Kamado daarom niet binnen, maar ga aan de slag met onze tips over temperatuurbeheersing, brandstofverbruik, onderhoud en opslag. Zo kun je ook in de winter je Kamado gebruiken.

TEMPERATUURBEHEERSING IN DE WINTER

Een van de grootste uitdagingen bij het grillen in de winter is het handhaven van de juiste kooktemperatuur. Gelukkig zijn Kamado barbecues, met hun isolerende keramische wanden, uitstekend geschikt voor deze taak. De isolatie zorgt ervoor dat de hitte goed wordt vastgehouden, zelfs bij koude buitentemperaturen.

Om optimale resultaten te behalen, is het belangrijk om de Kamado voldoende tijd te geven om op te warmen, voordat je begint met grillen. Dit kan in de winter aanzienlijk langer duren dan in de zomer. Begin met het aansteken van je houtskool, wacht met sluiten van de deksel totdat veel kolen branden en een grijze laag krijgen. Laat vervolgens de kamado rustig opwarmen met de deksel gesloten. Hierdoor kan de keramiek de gewenste temperatuur bereiken voordat je je gerechten gaat plaatsen.

OPEN DOME ZO WEINIG MOGELIJK IN DE WINTER

Open de deksel zo weinig mogelijk. Zo kan er geen onnodige hitte ontsnappen uit de dome en houd je de temperatuur op peil. Je gebruikt in de winter dezelfde stooktechnieken als in de zomer. De grote luchtschuif aan de onderkant voor het creëren van grote temperatuurverschillen en de Margrietschijf voor de kleine aanpassingen. In principe bereikt de Kamado met dezelfde openingen in de luchtschuiven identieke temperaturen wanneer het buiten kouder is.

Kamado in de regen en sneeuw gebruiken

TEMPERATUUR VERLAGEN IN DE WINTER

De temperatuur van de Kamado in koudere temperaturen verlagen gaat een stuk sneller dan in andere jaargetijden. Daarom raden wij je aan om de barbecue boven de gewenste temperatuur op te stoken en deze vervolgens te laten afkoelen. Dit gebeurt vrij snel wanneer je de deksel opent. In de zomer werk je precies andersom. Dan verwarm je tot net onder de doeltemperatuur en zorg je nadat je het gerecht geplaatst hebt, dat de Kamado op exact de juiste temperatuur komt.

LEEST DE THERMOMETER VAN DE KAMADO DE JUISTE TEMPERATUREN AF WANNEER HET VRIEST?

De ingebouwde thermometer kan prima tegen vorst en zal tot ongeveer -10 °C de juiste dome temperatuur weergeven. Wanneer het kouder wordt, vanaf ongeveer -15 °C dan kan de temperatuur gaan afwijken. De koude van de buitenkant van de dome beïnvloedt de thermometer waardoor er een kleine afwijking kan ontstaan. Gelukkig is het bijna nooit zo koud meer in Nederland. Mocht je wel met hele oude omstandigheden te maken hebben, controleer de temperatuur dan met een losse digitale meter die je in de Kamado kunt hangen of leggen.

Gratis Kamado Regenhoes

KAN DE KAMADO IN DE REGEN EN SNEEUW STAAN?

Een goede kwaliteit Kamado is gemaakt van materialen die tegen regen en sneeuw kunnen. Je kunt hem daarom prima buiten laten staan. Toch raden wij je aan om een regenhoes te gebruiken wanneer de grill buitenstaat. Hierdoor weet je zeker dat de Kamado goed beschermd is. Deze hoes krijg je gratis meegeleverd bij BosGrill en is specifiek ontworpen voor het model dat je gekocht hebt.

Probeer ervoor te zorgen dat er geen regen of sneeuw in de Kamado kan vallen. De keramieken onderdelen zijn poreus en zuigen water op. Mocht je Kamado wel vochtig zijn? Stook deze dan rustig op, zodat het teveel aan vocht kan verdampen. Laat de grill ongeveer een half uur op 120 tot 150 graden branden. Daarna kun je de temperatuur van de Kamado weer op laten lopen. 

Kies ervoor om de Kamado op een beschutte plek te zetten. Dit is niet alleen goed voor de barbecue maar ook voor jezelf. Zo blijft het ook in de winter lekker om buiten te kokkerellen. Je kunt een Kamado prima onder een overkapping gebruiken. Zorg dat deze minimaal aan 1 kant open is, zodat je natuurlijke ventilatie hebt.

DE DEKSEL VAN MIJN KAMADO ZIT VASTGEVROREN, WAT NU?

Wanneer de deksel van je Kamado zit vastgevroren, moeten we deze van binnenuit verwarmen. Open de onderste luchtschuif, steek een lange aansteker in de luchtschuif en laat deze enkele minuten branden. De warmte stijgt op, richting het deksel waardoor je deze weer kunt openen. Je kunt ook een aanmaakblokje of aanmaakwol door de luchtschuif in de Kamado leggen en aansteken of een aantal waxinelichtjes of kaarsen gebruiken.

Mocht je nog kolen in de Kamado hebben liggen, dan kun je deze via de onderste luchtschuif aansteken. Hierdoor wordt de dome lekker warm en kun je binnen enkele minuten de deksel weer openen.

ZORG DAT JE WARM BLIJFT

Het lijkt wellicht een overbodige tip, maar niets is zo vervelend als in de kou en regen je Kamado gebruiken en helemaal koud en doorweekt aan tafel aanschuiven. Zorg dat je warme en waterdichte kleding en schoenen draagt. Gebruik handschoenen, draag een muts. Wees voorzichtig met een sjaal. Voorkom dat deze in de Kamado komt te hangen. Investeer eventueel in een terrasverwarmer in je buitenkeuken zodat je heerlijk warm staat te koken.

Kamado in de winter gebruiken
Kamado in de regen gebruiken
Kamado in de winter gebruiken

10 TIPS VOOR KAMADO GEBRUIK IN DE WINTER

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je de Kamado uitstekend in de winter gebruiken. Wanneer je onderstaande tips en adviezen volgt, zet je ook in koude tijden overheerlijke maaltijden op tafel:

 1. Zet de Kamado op een beschutte plaats (eventueel overdekt)
 2. Vul de Kamado met kwalitatief goed houtskool
 3. Sluit de deksel pas wanneer de meeste kolen branden
 4. Stook de Kamado net boven de doeltemperatuur (andersom dan in de zomer)
 5. Open de deksel zo weinig mogelijk om temperatuur op peil te houden
 6. Gebruik een draadloze thermometer wanneer het echt heel koud is
 7. Wanneer je water gebruikt om iets te koken, gebruik dan kokend water
 8. Bereid de gerechten binnen voor, zo blijf je lekker warm en droog
 9. Gebruik een regenhoes wanneer je de grill niet gebruikt (eerst helemaal laten afkoelen)
 10. Kleed jezelf warm en waterdicht aan

Wij wensen je veel barbecue plezier in deze koude maanden!

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Afbeelding
 • Beoordeling
 • Prijs
 • Aanvullende informatie
 • Beschrijving
 • Afmetingen
 • Voorraad
 • Toevoegen aan winkelwagen
 • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk