OPTIMALE ONDERGROND EN PLAATSING VOOR JE KAMADO

Als trotse eigenaar van een BosGrill Kamado ben je goed op weg naar het bereiden van heerlijke complete maaltijden. Maar voordat je begint met het opstoken van je Kamado grill, hebben we enkele tips voor de juiste plaatsing en ondergrond. Zo ben je verzekerd van een veilige barbecue-ervaring en gaat je Kamado jarenlang mee. 

Lees snel verder en ontdek hoe je je buiten kookavonturen naar een hoger niveau kunt tillen

PLAATSING VAN DE KAMADO

Voordat je begint met het bereiden van gerechten op je Kamado, is het belangrijk om een goede plaats en de juiste ondergrond te kiezen. Zo kun je de barbecue jarenlang gebruiken voor de meest uiteenlopende gerechten. Houd bij de plaatsing rekening met:

1. RUIMTE EN VEILIGHEID

Zorg ervoor dat je Kamado voldoende ruimte heeft om veilig te kunnen grillen. Wij adviseren minimaal een afstand van 30 cm tot de zijkanten en achterkant van de grill aan. Aan de voorkant heb je ongeveer 60 cm nodig om op een veilige manier de BBQ te kunnen gebruiken.

➽ Wist je dat een BosGrill wordt geleverd inclusief onderstel en zijplanken waardoor je automatisch voldoende ruimte aan de zijkant hebt. Je kunt kiezen uit keramische Kamado’s met houten zijplanken of weervaste HDPE kunststof varianten. HDPE, Hoge Dichtheid Polyetheen, is weerbestendig en volledig recyclebaar kunststof met lange levensduur. 

2. WINDRICHTING

Let op de windrichting in je tuin of op je dakterras. Plaats de Kamado zo dat de wind geen negatieve invloed heeft op de temperatuurregeling van de grill. Veel wind heeft direct invloed op de temperatuurregeling wanneer je de deksel (dome) opent. Kies daarom voor een plek in de luwte. 

➽ Wist je dat een BosGrill geleverd wordt inclusief ingebouwde thermometer? Zo kun je zonder dat je de deksel opent de temperatuur in de gaten houden. Hierdoor heb je minder kolen nodig en kun je lekker energiezuinig koken. 

3. OVERKAPPING

Kamado’s gemaakt van keramiek zijn over het algemeen goed bestand tegen regen en sneeuw. En wanneer je bovendien een regenhoes gebruikt, kan de BBQ prima buiten blijven staan. Zorg ervoor dat de Kamado volledig is afgekoeld voordat je de regenhoes er overheen plaatst.  

Je kunt een Kamado ook uitstekend onder een overkapping gebruiken. Wanneer je een volledig afgesloten overkapping hebt met bijvoorbeeld een glazen pui, open deze dan wanneer je de grill gebruikt of plaats een vorm van afzuiging. Zo kan eventuele rook afgevoerd worden of ontsnappen. 

Het kan voorkomen dat er meer rook vrijkomt tijdens het grillen dan bedoelt. Dit kan komen door druipend vet, vochtig houtskool, of tijdens de opstartfase. In dat geval kun je het beste de luchtregelaar onderaan sluiten en de Margrietschuif (regeldop bovenop) openen om de rook te laten ontsnappen. Deze twee luchtregelaars gebruik je ook om de temperatuur van je Kamado te regelen. Je leest er meer over in dit artikel.  

➽ Wist je dat je altijd een gratis regenhoes krijgt bij de aanschaf van een BosGrill Kamado? Deze hoes is uiteraard waterdicht en zorgt ervoor dat je BBQ extra lang meegaat. 

WAT IS DE BESTE ONDERGROND VOOR JE KAMADO

Nu je weet waar je bij de plaatsing van je Kamado op moet letten, is het tijd om te kijken naar welk type ondergrond het meeste geschikt is. Hier zijn enkele opties voor een veilig gebruik van je nieuwe Kamado.

BOSGRILL ONDERSTEL

Veruit de beste, veiligste en gebruiksvriendelijkste oplossing is het BosGrill onderstel. Een perfect passende rvs of zwart gecoat onderstel is altijd inbegrepen in de prijs. De wielen zorgen ervoor dat je de Kamado makkelijk kunt verplaatsen op een effen ondergrond. Je hoeft niet bang te zijn dat de BBQ gaat wiebelen of wankelen, waardoor iedereen veilig kan koken. Bovendien creëer je meteen een ideale werkhoogte zodat je met een goede houding je maaltijden kunt bereiden. 

Het onderstel kun je vervolgens probleemloos zetten op de volgende ondergronden:

1. BETONNEN ONDERGROND

Een populaire ondergrond voor BBQ’s is beton. Een betonnen ondergrond is duurzaam en stabiel, zodat je Kamado stevig staat en niet wiebelt tijdens het koken. Bovendien zijn betonnen ondergronden relatief eenvoudig te reinigen. Dit is handig wanneer er sauzen en vet gemorst worden tijdens het grillen. Hiervoor kun je de betonlaag bewerken met een betonverf die weerbestendig, kras- en slijtvast en afwasbaar is.

2. TERRASTEGELS

Een andere goede optie voor het plaatsen van je Kamado zijn terrastegels. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen waardoor je een passende sfeer in je tuin kunt creëren. Kies bijvoorbeeld voor een vuurvaste en makkelijk schoon te maken keramische tegel.

3. GRIND OF KIEZELSTENEN

Grind en kiezelstenen zijn een andere ondergrond die je kunt gebruiken voor je Kamado. Het is een relatief goedkope oplossing en is bovendien waterdoorlatend waardoor het water van een regenbui snel wegtrekt. Let er bij deze ondergrond wel extra goed op dat je de grill stabiel en recht neerzet.

KAN EEN KAMADO OP HOUT STAAN?

Een Kamado kan op hout staan, maar alleen wanneer je een hittebestendige ondergrond gebruikt zoals een vuurplaat, beton of keramische tegel. Zorg bovendien voor voldoende luchtcirculatie tussen de hittebestendige ondergrond en het hout door er iets tussen te plaatsen. Staat je Kamado op een onderstel dan kun je deze sowieso op je houten terras of vlonder plaatsen.

Ondanks dat een Kamado vergeleken met BBQ’s veel minder heet wordt aan de buitenkant door de isolerende keramiek, raden we je aan om voorzichtig om te gaan met de grill. Houd kinderen en huisdieren op afstand en zorg dat de Kamado stevig en stabiel staat.  

VEILIG GEBRUIK VAN JE KAMADO DOOR DE JUISTE PLAATSING EN ONDERGROND

Wij hopen dat je door deze blog geleerd hebt hoe je door de juiste plaatsing en ondergrond veilig kunt koken in je achtertuin, op het dakterras of onder een overkapping. Zorg voor een stabiele ondergrond met voldoende ruimte er omheen. Gebruik een hittebestendige ondergrond waarbij lucht vrij kan circuleren tussen de verschillende lagen. En kies tot slot het liefst voor een rvs of gecoat Kamado onderstel. Je ontvangt altijd een op maat gemaakt onderstel wanneer je een Bos Grill Kamado uitzoekt in onze webshop of showroom. 

Heb je meer vragen over het gebruik van een Kamado? Kom dan langs in onze showroom in Eerbeek (Gelderland). Wij nemen graag de tijd om je te introduceren in de wereld van de Kamado BBQ. Je vindt de openingstijden onderaan deze pagina.

➽ Ontdek meer tips voor het gebruik van je Kamado in onze blogs. Zo wordt ook jij binnen no-time een outdoor chef. 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Beoordeling
  • Prijs
  • Aanvullende informatie
  • Beschrijving
  • Afmetingen
  • Voorraad
  • Toevoegen aan winkelwagen
  • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk