VEELGESTELDE KAMADO VRAGEN

Wanneer je voor het eerst een Kamado barbecue gaat gebruiken, kunnen we ons voorstellen dat je veel vragen hebt. Om de ingebruikname zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we een veelgestelde vragenlijst opgesteld. Hierin geven we antwoord op de belangrijkste vragen die Kamado gebruikers kunnen tegenkomen. Of je nu op zoek bent naar beginners- of onderhoudstips, gebruik van accessoires of achtergrondinformatie, je vindt het allemaal op deze pagina.

Mocht er een uitgebreid artikel zijn geschreven over jouw veelgestelde vraag, dan sturen we je door naar die pagina. Zo leer je precies hoe een Kamado werkt en welke kooktechnieken je kunt toepassen. Veel lees- en kookplezier gewenst.

BOSGRILL SERVICE

– iDEAL
– Belfius Direct Net
– SEPA Bankoverdracht
– Creditcard
– KBC/CBC Betaalknop
– Bancontact
– Klarna
– SOFORT Banking
– SprayPay (let op: alleen mogelijk in Nederland)

Zullen wij het leuk voor je maken? Wij hebben de prijzen exclusief verzending (€ 80,- / € 90,-) weergeven waardoor je de transportkosten met de vrachtwagen kunt besparen! Daarnaast ontvang je dan uitgebreid uitleg over de kamado met allerlei mogelijkheden van diverse gerechten. Kijk naar onze Google reviews over onze tevreden klanten.

Jazeker, jij bent van harte welkom in onze showroom in Eerbeek (Gelderland). In onze showroom laten we je kennismaken met de wereld van de kamado. Alles wat jij nodig hebt om goed te kunnen barbecueën, dat vind je hier!

Adres showroom:
Apeldoornseweg 5
6961KV Eerbeek (Gelderland)

Ja, wij leveren enkel af wanneer er minimaal één persoon aanwezig is. Palletleveringen worden niet op straat of ergens neergezet zonder handtekening. Ben je in afwachting van een bestelling? Zorg dan dat er altijd iemand thuis is om de bestelling in ontvangst te nemen.

Dit is enkel van toepassing bij palletleveringen, niet voor kleinere of enkele producten.

Grote, zware en breekbare producten levert BosGrill binnen één tot vijf werkdagen op de opgegeven afleverlocatie.

Bij het constateren van een beschadiging vragen wij je het volgende te doen:

 • Maak een foto van het beschadigde gedeelte
 • Maak een foto van het artikel in de verpakking (zoals het in de doos heeft gezeten)
 • Maak een foto van de buitenverpakking
 • Maak een foto van het verzendlabel op de verpakking.

Stel ons vervolgens op de hoogte, wij zullen de klacht in behandeling nemen en je op de hoogte houden.

Meld een retournering aan via ons meldingsformulier, producten moeten in originele verpakking geretourneerd worden.

Wij willen een complete ervaring bieden aan barbecueliefhebbers. Om die reden hebben we een eigen receptenboekje ontwikkeld. In dit boekje vind je heerlijke gerechten en meer. Klik hier om het te downloaden als Pdf-bestand!

Geen zorgen, je kunt het leren van de beste! Speciaal voor alle liefhebbers heeft BosGrill speciale workshops opgezet, jij wordt binnen één dagdeel opgeleid tot een ware barbecuekoning of barbecuekoningin! Kijk hier bij onze bbq workshop voor meer informatie!

VLEES & RUBS

Eigenlijk is ieder soort vlees te bereiden op een kamado. Door de werking van de kamado, en de mogelijkheden die deze biedt, kan vlees / vis langer op een lage temperatuur worden gegaard.

Hoe het vlees smaakt, dat is zeker veel malser door het indirecte grillen. Op deze manier barbequen is het beste van beide werelden.

Het vlees dat door BosGrill wordt verkocht, komt direct van de ambachtelijke bbq slager. We verkopen enkel het beste vlees, jij kunt op die manier geweldige gerechten klaarmaken voor familie en vrienden!

Een rub is een mix van verschillende kruiden of specerijen, welke je over je vlees / vis aanbrengt. Dit insmeren doe je voor je gaat garen. Je vlees marineer je in de rub. De vuistregel is als volgt: hoe langer jij marineert, hoe intenser de smaak van de rubs terugkomt in het vlees..

HANDIG OM TE WETEN

Een Kamado is een eivormige keramische barbecue die oorspronkelijk via China en vervolgens uit Japan naar het westen is gekomen. Het onderscheidende ontwerp, met zijn ronde vorm en deksel, zorgt voor een efficiënte warmtecirculatie waardoor vele verschillende kooktechnieken toe te passen zijn. 

Meer over de geschiedenis en werking van de Kamado weten? Lees dan dit artikel.

Meer over de kooktechnieken ontdekken? Bekijk dan deze blog.

Kamado’s zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. De kleinere varianten zijn geschikt voor 2 tot 4 personen en kunnen prima in een kleine achtertuin of zelfs op het balkon staan. De medium, large en extra large uitvoeringen vragen om iets meer ruimte in de buitenkeuken. In het artikel met tips voor de aanschaf van een Kamado vind je een overzicht van de afmetingen.

Het gewicht van een Kamado hangt af van de afmeting die je kiest. De Kamado 21 inch weegt bijvoorbeeld 100 kg. Dit is natuurlijk een behoorlijk gewicht. Toch hoef je je daar geen zorgen over te maken. De BosGrill Kamado’s worden namelijk standaard met onderstel met zwenkwielen geleverd. Zo kun je de barbecue eenvoudig zelfstandig verplaatsen en op een mooie plek neerzetten.

De Kamado werd voor het eerst gebruikt door de Chinezen. Vervolgens hebben de Japanners de techniek verbeterd en is deze door een Amerikaanse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog meegenomen naar de Verenigde Staten. Je leest er alles over in dit artikel.

De Kamado is de veelzijdigste barbecue die verkrijgbaar is. Je kunt koken, stomen, stoven, grillen, braden, bakken, koud roken, warm roken, cave man style grillen en slow cooking. Hoe deze 10 kooktechnieken precies werken, lees je in dit artikel.

Bij BosGrill zijn we ervan overtuigd dat je vrijwel ieder gerecht klaar kunt maken op een barbecue of kamado. Wij zijn zelfs bezig met het ontwikkelen van desserts voor op de kamado, de mogelijkheden zijn oneindig!

Het belangrijkste voordeel van een Kamado vergeleken met andere barbecues is dat je 10 verschillende kooktechnieken met 1 apparaat kunt toepassen. Dit komt mede doordat je zeer goede controle hebt over de temperatuur. Daarnaast kun je op verschillende manieren bijzondere smaken creëren en gaat de barbecue bovendien zeer efficiënt met de brandstof om.

Een Kamado is een soort barbecue, deze isoleert beter dan standaard barbecues. De temperatuur blijft daardoor beter op niveau. In een Kamado kunnen gerechten meerdere uren op een lagere temperatuur worden gegaard, de smaakbeleving wordt daardoor verbeterd.

Een kamado is voor ieder seizoen geschikt, ook in de winter kan je heerlijke gerechten klaarmaken op de kamado van BosGrill. Zorg er wel voor dat deze beschut staat, dit om te voorkomen dat er bladeren en andere neerslag in terechtkomt.

De Kamado kan prima tegen de vorst. Je kunt ook uitstekend buiten koken in de winter. Hoe je dat het beste doet en wat er anders is vergeleken met zomer barbecueën lees je in dit artikel.

Een Kamado kan in de regen staan. De BosGrill Kamado is gemaakt van hoogwaardige materialen. Toch raden we je aan om een regenhoes te gebruiken en de levensduur van de grill te verlengen. Deze hoes kun je over de Kamado trekken wanneer deze helemaal is afgekoeld. Wist je trouwens dat je een gratis regenhoes bij een BosGrill Kamado krijgt?

Een small of medium Kamado kan op een balkon staan. Bedenk wel dat je voldoende ruimte om de grill nodig hebt om er goed en veilig mee te kunnen werken. Zorg ervoor je alle veiligheidsvoorschriften in acht neemt, controleert of barbecueën door de VvE is toegestaan en dat je geen overlast voor je buren veroorzaakt. Omdat je tijdens het koken de deksel van de Kamado vooral dicht hebt, is er weinig rookoverlast. 

Zorg ervoor dat de Kamado stabiel en waterpas staat op je balkon. De BosGrill Kamado’s worden inclusief onderstel met zwenkwielen geleverd. Hierdoor kun je de grill eenvoudig verplaatsen en heb je meteen de juiste werkhoogte.

KAMADO AANSTEKEN

Kamado aansteken met houtskool

De beste brandstof voor een Kamado is houtskool. Gebruik goede kwaliteit houtskool met een formaat tussen de 4 en 15 centimeter. De kleinere stukken houtskool zorgen voor een goede balans tussen snelle ontsteking en opwarming en een stabiele warmtebron. De grotere stukken houtskool zijn handig voor langzaam en langdurig grillen, koken of roken. Wij werken het liefst met gemengd houtskool, waardoor je zowel kleine kooltjes als grote kolen in de zak hebt. Wil je meer weten over houtskool? Lees dan verder in dit artikel.

Houtskool wordt voornamelijk gemaakt van Eik, Esdoorn, Acacia of Marabu. De houtsoorten hebben de beste hardheid om houtskool van te maken. Hierdoor krijg je kool met een lange brandtijd en indien gewenst hoge temperaturen. Houtskooltjes van deze bomen zijn geschikt om allerlei soorten gerechten te maken en daarmee een veelzijdige keuze voor je Kamado. Je vindt onze favoriete houtskool op deze pagina. Dit zijn allemaal hoge kwaliteit kolen waar je lang en veel grillplezier aan zult beleven.

Wij raden je af om briketten in de Kamado te gebruiken. Deze kunnen geur en smaak aan je gerechten afgeven, waardoor je een minder lekker gerecht op tafel zet. Je leest er alles over in deze blog.

Hoeveel houtskool je nodig hebt, hangt af van het gerecht dat je wilt maken. Over het algemeen kun je de kolenmand helemaal en de ketel tot 75% vullen. Goede kwaliteit houtskooltjes zijn prima her te gebruiken. Het is dus niet erg wanneer er kolen overblijven na de kooksessie. Zorg dat je deze kolen naar de zijkant schuift en vul de ketel of de kolenmand weer aan.

Vul de ketel of de kolenmand met houtskool. Open de onderste luchtschuif en de Margrietschuif. Maak een kuiltje in de houtskool en stop aanmaakwol in de kuil. 2 à 3 wokkels zijn voldoende. Je kunt ze ook op verschillende plekken tussen de kooltjes steken. Vervolgens steek je het aanmaakwol aan met een lange aansteker. Laat de deksel openstaan totdat de meeste kolen gloeien. Dit duurt over het algemeen 10 tot 15 minuten. Sluit vervolgens de deksel. De Kamado brandt nu. Meer informatie over aansteken van de Kamado vind je in deze blog.

Wanneer je de onderste luchtschuif en bovenste Margrietschuif volledig openzet, duurt het ongeveer 20 minuten voordat de Kamado een temperatuur van 150 graden bereikt. Dit is een prima temperatuur om vele gerechten op te kunnen bereiden. Wil je de Kamado warmer opstoken? Laat dan de luchtschuiven openstaan. Hoe je een specifieke temperatuur bereikt, lees je in dit artikel.

TEMPERATUUR BEHEERSEN

Je kunt een bepaalde temperatuur bereiken en behouden door de Margrietschijf en de onderste luchtschuif te open en sluiten. Hoever je deze moet openen om een specifieke temperatuur te bereiken en behouden, lees je in dit uitgebreide artikel.

Om de Kamado op 300 graden te krijgen en behouden moet je de onderste luchtschuif en de Margrietschijf (bovenop) helemaal openen. Op deze hoge temperatuur kun je bijvoorbeeld pizza’s bakken en vlees dichtschroeien. Hoe je de temperatuur precies kunt controleren, lees je in deze blog.

Om de Kamado op 100 graden te krijgen en behouden, moet je de onderste luchtschuif en de Margrietschijf (bovenop) bijna helemaal sluiten. Er hoeft maar een klein beetje zuurstof bij de kolen te komen om deze temperatuur te bereiken. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Elke stukje vlees, vis en gevogelte heeft een eigen ideale kerntemperatuur. Zo is een biefstuk medium wanneer de kerntemperatuur 55 graden is. Een beenham done bij 65 graden en moet je een hele kip laten garen tot 78 graden. Om overzicht te creëren, hebben we in deze blog een compleet overzicht van kerntemperaturen in tabelvorm opgenomen.

Wanneer er ineens een grote hoeveelheid zuurstof bij de brandende kolen komt, kan er een steekvlak ontstaan. Zorg er daarom altijd voor dat je de deksel van de Kamado voorzichtig opent. Til de deksel eerst een paar centimeter omhoog en laat de zuurstof voorzichtig in de ketel stromen. Open daarna pas de hele deksel. Steekvlammen komen voornamelijk voor bij temperaturen vanaf 150 graden.

thermometer

KOKEN MET KAMADO

Je kunt zowel warm- als koud roken op een Kamado. Voor koud roken heb je rookmot nodig die je door middel van een slakkenhuis kunt gebruiken in je barbecue. Voor warm roken gebruik je houtsnippers of chunks. Hoe dat precies werkt. Lees je in dit artikel over het roken van vlees, vis, groenten, kaas en noten.

Je kunt heerlijke pizza’s bakken op een Kamado. Dit komt doordat de deksel van de barbecue dezelfde vorm heeft als een traditionele pizzaoven. Combineer dat met de keramische wand van de Kamado en je hebt een geweldige oven om je favoriete pizza in te bakken. Om de hete luchtstroom van een echte pizzaoven te kopiëren moet je de pizza indirect verwarmen op een pizzasteen en de afstand tussen het gerecht en de deksel verkleinen.

Indirect koken of grillen op een Kamado wil zeggen dat het vlees, of een ander product, niet direct boven de houtskool aan het garen is. Je plaatst hier bijvoorbeeld een divider tussen, je vlees wordt op deze manier anders gegaard. Indirect koken voorkomt dat vlees dat langer moet worden gegaard, zal verbranden. Je leest alles over direct grillen in dit artikel

Direct koken of grillen is het tegenovergestelde van indirect koken, hierbij ligt het vlees direct boven de houtskool. Deze manier is geschikt voor vlees dat niet lang hoeft te garen, denk bijvoorbeeld aan een biefstuk. Je leest alles over direct grillen in dit artikel

Er zijn tal van accessoires te koop om je kookervaring te verrijken. Toch heb je deze in principe niet allemaal nodig. Het hangt af van het type chef dat je bent en welke kooktechnieken je wilt gaan toepassen. Onderstaande accessoires zijn handig voor beginnende Kamado chefs:

 • Kamado
 • Houtskool
 • Aanmaakwol
 • Hittebestendige handschoenen
 • Lange aansteker
 • BBQ borstel
 • Kernthermometer
 • Barbecue tang
 • Rooster (gietijzer of rvs)
 • Bakplaat (gietijzer)
 • Grillverhoger
 • Hitte deflector

Wil je verder experimenteren met de smaak van de gerechten, dan kun je kiezen voor:

 • Rookmot inclusief slakkenhuis
 • Rooksnippers of chunks
 • Pizzasteen
 • Rotisserie spies
 • Chickensitter
 • Kamado spit

Je kunt alle BosGrill accessoires inclusief omschrijving op deze pagina terugvinden.

Samen met enthousiaste Kamado liefhebbers hebben we een prachtig magazine boordevol recepten gemaakt. Je kunt deze hier bekijken?

SCHOONMAAK EN ONDERHOUD

Voordat je begint met schoonmaken moet je de Kamado helemaal laten afkoelen. Daarna kun je de accessoires verwijderen en deze schoonmaken. Verwijder vervolgens de as door de kolenmand leeg te schudden boven de prullenbak. Of zuig de as op met een speciale barbecue stofzuiger. Bewaar de grote kolen en stukken kool, deze kun je hergebruiken. Daarnaast is het mogelijk om de Kamado schoon te branden. Je leest alles over schoonbranden en schoonmaken in dit artikel.

Je kunt de Kamado schoonbranden op een temperatuur van 200 graden. Steek de Kamado aan, sluit zodra de kolen gloeien de deksel en doe de onderste schuif op een duimdikte open. Zet de Margrietschijf half open en wacht totdat de thermometer 200 graden Celsius aangeeft. Laat de Kamado 20 tot 30 minuten branden. Wanneer de ketel helemaal is afgekoeld, kun je verder met schoonmaken.

Een Kamado kan, bij goed onderhoud, tientallen jaren meegaan. Natuurlijk hangt het ervan af hoe vaak je de barbecue gebruikt, hoe je ermee omgaat en welke kwaliteit je gekocht hebt. Het kan zijn dat je sommige onderdelen, zoals de afdichtband of het vilt, een keer moet vervangen. Je moet het vilt of de afdichtring vervangen wanneer er valse lucht binnenkomt. Dat houdt in dat er lucht via de dekselrand in de Kamado stroomt in plaats van alleen via de luchtschuiven. Dit kun je merken doordat de Kamado andere temperaturen geeft dan je gewend bent en door het geluid van de sluitende deksel. Dit klinkt anders wanneer het vilt of de rand versleten is.

Dit hangt af van hoe vaak je de Kamado gebruikt? Hoe goed je de band schoonmaakt en de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Glasvezel gaat langer mee dan vilt. Een vilt afdichting kan al na een jaar aan vervanging toe zijn, terwijl een glasvezelvariant tot wel 5 jaar goed blijft werken. Wanneer je merkt dat de band versleten, beschadigd of minder efficiënt is, is het tijd om deze te vervangen.

Zorg dat de Kamado helemaal is afgekoeld voordat je de afdichtband gaat vervangen. Haal de oude band of het oude vilt helemaal weg. Verwijder alle restjes en maak de rand goed schoon van stof en vet. Plaats vervolgens de nieuwe afdichtring. Wij adviseren het gebruik van glasvezelband. Dit sluit beter af en gaat langer mee dan het vilt dat sommige merken gebruiken. Laat de lijm van de band enkele uren drogen voordat je de Kamado weer gaat gebruiken.

De beste Kamado’s zijn gemaakt van Cordieriet Keramiek. Dit is een hoogwaardig materiaal dat een uitstekende thermische schokbestendigheid heeft. Bovendien is het zeer warmte-isolerend en kan het zonder problemen extreme temperaturen aan. Daarnaast beschikken de beste Kamado’s over een glasfiber afdichtring en een ingebouwde thermometer. BosGrill Kamado’s worden allemaal gemaakt van uitstekende materialen, waardoor je extra lang van je barbecue kunt genieten. De afgelopen jaren zijn meerdere uitvoering door Justforkoks.nl en DeBesteBBQ.nl uitgeroepen tot de beste in hun soort.  Waar je nog meer op kunt letten tijdens de aanschaf van een nieuwe Kamado lees je in deze blog.

Nog steeds een vraag?

Heb je nog een onbeantwoorde vraag? Of kunnen we je helpen om een passende Kamado uit te zoeken? Neem dan contact met ons op of kom naar de showroom in Eerbeek. We staan je graag te woord.

Neem contact op