Rooksnippers voordeelpakket

VLEES, VIS EN GROENTEN ROKEN MET ROOKHOUT IN DE KAMADO

Natuurlijk ben je al op de hoogte van de culinaire hoogstandjes die je kunt maken met je BosGrill Kamado. Maar heb je ook al ontdekt dat je met dit veelzijdige apparaat nog een extra dimensie aan smaak kunt toevoegen? Het geheim zit ‘m in het gebruik van rookhout. 

Het toevoegen van rookhout aan je gerechten opent een wereld van mogelijkheden. Het verfijnt de smaak van je gerechten op een manier die je wellicht nog niet eerder hebt ervaren. Leer meer over deze boeiende techniek en ontdek hoe je je culinaire repertoire naar nieuwe hoogten kunt tillen.

KUN JE ROKEN IN EEN KAMADO?

We hebben het natuurlijk al een beetje weggeven in de kop en de introductie van dit artikel. Je kunt gerechten roken in een kamado. De barbecue is uitermate geschikt voor het warm- en koud roken van verschillende gerechten. 

Wanneer je weet op welke manier en wanneer je rookhout, chunks of rookmot het beste kunt gebruiken, worden je gerechten nog smaakvoller. Hoe je dat het beste doet, lees je in dit artikel.

Langzaam gegaarde zalm
Gerookte zalm van Kamado

HOE GEBRUIK JE ROOKHOUT OP KAMADO?

Het gebruik van rookhout geeft je de mogelijkheid om een extra dimensie aan het smaakprofiel van je gerecht te geven. Je krijgt daardoor meerdere smaaklagen. Je kunt rookhout zowel bij koud als warm roken gebruiken. Hoe je op een effectieve manier kunt warm roken op 120 graden, lees je in onderstaand stappenplan:

1. KIES DE JUISTE ROOKHOUTSOORT

Selecteer rookhout dat goed past bij het type gerecht dat je gaat bereiden. Verschillende houtsoorten bieden verschillende smaakprofielen. Verderop in deze blog vind je een tabel met uitgebreide informatie.

2. WEEK HET ROOKHOUT (OPTIONEEL)

Wanneer je rookhout snippers (niet bij mot en chunks) rechtstreeks op de houtskool wilt of moet gebruiken dan is het aan te raden om het hout nat te maken. Anders vatten de snippers meteen vlam waardoor ze meer warmte dan rook afgeven. Wanneer ze vochtig zijn heb je voldoende tijd om de snippers tussen de houtskolen te leggen, je gerecht te plaatsen en de deksel te sluiten. Vocht in de dome betekent wel dat er stoom ontstaat waardoor je gerecht in het begin van de rooksessie licht gestoomd wordt. 

Bij een BosGrill Kamado met chipfeedersysteem* of door het gebruik van een rooksnipperbuis hoef je het rookhout niet op de kolen te plaatsen. Bij koud roken maak je gebruik van een slakkenhuis dat je onderin de Kamado plaatst. 

*  (Vanaf 2024 heeft de 21 inch Briljant of Diamant of Platina pakket & 23 inch standaard de chip feeder)

Kolenmand in Kamado

3. BEREID DE KAMADO VOOR

Vul de Kamado met houtskool en verdeel deze gelijkmatig. Wij gebruiken vaak een kolenmand omdat je op deze manier een betere luchtverdeling hebt en makkelijker na gebruik de as en kleine deeltjes eruit schudt. Welke houtskool we het liefste gebruiken lees je in dit artikel

Gebruik een hitte deflector of platesetter inclusief keramische steen om de hitte niet rechtstreeks op je gerecht te laten branden. De rook stroomt langs de kanten van de Kamado omhoog. 

4. STEEK DE KAMADO AAN

Steek vervolgens de Kamado aan met een lange aansteker en aanmaakwol. Zet de luchtschuiven helemaal open. Wacht tot de kolen gaan gloeien en een grijs laagje krijgen. Dit duurt over het algemeen 10 tot 15 minuten. Doe daarna de deksel dicht en zet de luchtschuif en Margrietschijf bijna helemaal dicht. Zo wordt de temperatuur maximaal 120 °C. Je kunt kleine aanpassingen van tientallen graden in temperatuur met de Margrietschijf regelen. Wil je op temperaturen tussen de 120 en 180 graden roken dan zet je beide luchtschuiven op een kiertje. 

➽ Wil je precies weten hoe je de temperatuur van je Kamado regelt? Lees dan dit artikel boordevol tips.

5. VOEG ROOKHOUT TOE

Rookhout kun je op verschillende manieren gebruiken in de Kamado. Je kunt chunks tussen de kolen leggen, het chipfeedersysteem met snippers of een slakkenhuis met rookmot (koud roken) gebruiken. Ook kun je een rookplank gebruiken waar je direct je gerecht oplegt en in de Kamado plaatst. Wat je het beste kunt kiezen hangt af van het gerecht dat je wilt maken en of je warm of koud wilt roken.  

6. PLAATS JE GERECHT

Afhankelijk van het soort gerecht dat je bereidt, gebruik je een rookmand, bakplaat, grill of spit in de Kamado. Plaats vervolgens je vis, vlees, gevogelte, groente of noten in de Kamado. Sluit de deksel, controleer de temperatuur en laat je gerecht langzaam warm roken en garen. Hoelang dit nodig is, hangt af van het product dat je gekozen hebt en de temperatuur van je Kamado.  Meer weten over temperaturen en baktijden? Lees dan dit artikel.

KUN JE KOUD ROKEN OP KAMADO?

De Kamado is uitermate geschikt om ook koud op te roken. Het is de bedoeling dat het voedsel wordt blootgesteld aan rook zonder te koken. Het gerecht wordt dus niet gaar, maar krijgt wel een heel diep smaakprofiel. 

Om koud te roken kun je het beste een slakkenhuis met rookmot gebruiken. Deze steek je aan met behulp van een waxinelichtje. Wanneer de rookmot begint te smeulen, haal je het waxinelichtje weg en zet je het slakkenhuis in je BBQ. Een vol bakje rookt ongeveer 5 à 7 uur. 

➽ Je gebruikt geen houtskool tijdens koud roken. 

Zorg voor voldoende aan- en afvoer van zuurstof om de mot te laten roken en eventuele bittere smaak te voorkomen. Het rooster en het vlees, vis, of groente. Koud roken kan heel goed bij temperaturen onder de 24 graden. Dus ook in de winter! 

In de zomer kun je beter niet koud roken wanneer de Kamado op een plek staat waar het boven de 25 graden wordt. Boven deze temperaturen loop je risico dat bijvoorbeeld vis al begint te garen. 

WELK ROOKHOUT BIJ WELK GERECHT?

In onderstaande tabel hebben we de meest voorkomende gerechten en bijpassende rookhoutsoorten opgenomen. Het staat je natuurlijk vrij om te experimenteren! Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe smaken en mogelijkheden. Heb je een heerlijke combinatie gevonden? Deel het via onze Facebookpagina of Instagram-account.

Welk rookhout gebruiken?

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HOUTSNIPPERS, CHUNKS, MOT EN ROOKPLANK?

Voor warm roken kun je kiezen uit houtsnippers, chunks of een rookplank. Rookmot is bedoeld om koud te roken, waarbij je de houtskool dus niet aansteekt. 

 • Houtsnippers zijn vooral geschikt voor korte rooksessies van maximaal 30 minuten. Je kunt ze gebruiken om vis, gevogelte en dun vlees te garen en roken. Daarnaast is het geschikt om groenten en noten te roosteren en roken. 
 • Chunks kun je gebruiken voor lange rooksessies voor grotere stukken vlees die langer kunnen garen zoals een stuk buikspek, pulled pork, brisket, hele kip of spareribs. 
 • Rookplank wordt vaak gebruikt bij het roken van vis. Je bijvoorbeeld een stuk zalm direct op de plank. Deze beschermt het product tegen directe hitte van de kolen en geeft tegelijkertijd een subtiele smaak af. Je hoeft daarom geen hitte deflector te gebruiken. Het is niet nodig om de rookplank nat te maken. Doe je dit wel, dan ga je het gerecht stomen. De meeste rookplanken van goede kwaliteit kun je vaker gebruiken. 

Rookmot gebruik je wanneer je koud wil roken. Je gebruikt de dome van de Kamado als ‘rookmachine’. Het is de bedoeling dat je gerechten niet gegaard worden en alleen de rooksmaak opnemen.

Rooksnippers voordeelpakket
Rookhout Chunk
Rookmot slakkenhuis

HOEVEEL HOUT MOET IK GEBRUIKEN?

Zorg ervoor dat je niet te veel hout gebruikt, vooral niet bij sterkere houtsoorten. Voor een korte rooksessie tot 30 minuten is een handvol houtsnippers of 1 kleine rookchunk vaak al voldoende. Bij een lange sessie met grotere stukken vlees, kun je meerdere grote rookchunks gebruiken.

Overdrijf niet met de hoeveelheid rookhout. Teveel rook zorgt voor een bittere smaak. Experimenteer en ontdekt wat je lekker vindt. Begin voorzichtig en bouw het gaandeweg je meer ervaring opdoet wat op.

BEGIN OOK MET HET ROKEN VAN JE GERECHTEN

Het gebruik van rookhout geeft je volop nieuwe mogelijkheden om je gerechten nog verfijnder te maken. Wanneer je begrijpt hoe je met rookhout een extra dimensie kunt geven aan je culinaire creaties wordt het nog leuker om met je Kamado te koken.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Afbeelding
 • Beoordeling
 • Prijs
 • Aanvullende informatie
 • Beschrijving
 • Afmetingen
 • Voorraad
 • Toevoegen aan winkelwagen
 • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk