WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN KAMADO EN EEN GEWONE BARBECUE

Om het verschil tussen een Kamado en een gewone barbecue te ontdekken, staan we eerst kort stil bij waar de BBQ vandaan komt. Barbecueën is een van de eerste manieren waarop de mensheid warme maaltijden bereide. Het gebruik van vuur dateert uit de prehistorie toen vroege mensachtigen leerden hoe ze vuur konden maken en beheersen. Het koken boven open vuur was daarmee de eerste vorm van barbecueën. 

Sindsdien is er veel veranderd en zijn er talloze barbecue vormen ontwikkeld. Omdat wij ons kunnen voorstellen dat het steeds lastiger wordt om het verschil tussen al deze kookmethoden te zien, hebben we onderstaand artikel voor jullie geschreven. Zo weet je na het lezen wat het verschil is tussen twee populaire opties: De Kamado en de ‘gewone’ ketel barbecue.

EIGENSCHAPPEN VAN EEN KAMADO

MATERIAAL EN ISOLATIE 

De BosGrill Kamado’s zijn gemaakt van hittebestendig cordieriet keramiek, wat zorgt voor uitstekende isolatie. Dit maakt het mogelijk om hoge temperaturen te bereiken en vast te houden, evenals een efficiënt gebruik van brandstof. Ook het verrijdbaar onderstel van de BosGrill Kamado’s is gemaakt van duurzame materialen. En ook de kunststof zijplanken kunnen weer en wind doorstaan. 

TEMPERATUURCONTROLE 

Kamado’s bieden nauwkeurige temperatuurbeheersing dankzij de regelbare luchtstroom en de isolerende eigenschappen van de keramiek. Ook kan de Kamado hogere temperaturen bereiken. Hierdoor kunnen chefs met uiterste precisie koken. Van koud en warm roken, tot slowcooking en grillen.

➽ Wil je meer weten over het bereiken en behouden van een bepaalde temperatuur? Lees dan verder in deze blog

 

Kamadp temperatuur regelen

VEELZIJDIGHEID 

Kamado’s zijn dus veelzijdig. Je kunt hele diners van appetizers en voorgerechten tot hoofdgerechten en toetjes verzorgen. Accessoires zoals pizzastenen, rotisserie ring, gietijzeren platen en roosters vergroten de mogelijkheden verder. Je kunt koud en warm roken, pizza’s en brood bakken, groenten grillen of sauteren, vis langzaam laten garen en natuurlijk vlees en gevogelte op alle mogelijke manieren bereiden. 

BRANDSTOFEFFICIËNTIE 

Door de uitstekende isolatie heeft een Kamado minder houtskool nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en vast te houden. Hierdoor gaat de barbecue efficiënt om met brandstof en heb je veel minder houtskool nodig dan bij een gewone barbecue. Dat is beter voor het milieu en je portemonnee.

➽ Welke houtskool we aanraden en waarom, lees je in dit artikel

DUURZAAMHEID 

Het keramische materiaal van Kamado’s is duurzaam en kan extreme hoge temperaturen weerstaan. Dit maakt de Kamado een investering is voor de lange termijn. De Kamado kan bij juist gebruik en goed onderhoud tientallen jaren meegaan.  

KOOKKWALITEIT 

De gelijkmatige verdeling van warmte in een Kamado draagt bij aan een perfecte kookkwaliteit, waarbij smaken goed behouden blijven en gerechten sappig en mals worden. Hoe je de gewenste temperatuur kunt bereiken en behouden en op welke temperatuur je vlees, vis en gevogelte het beste kunt bereiden lees je in dit artikel.

WINTER BARBECUEËN

Met de Kamado kun je ook in de herfst en winter prima uit de voeten. Zet hem bijvoorbeeld onder een afdak, zodat je niet in de regen staat te kokkerellen. Omdat je de temperatuur uitermate goed kunt regelen, hoef je niet het hele kookproces bij de Kamado te staan. Ze je vlees op lage temperatuur op, zet een alarm op je telefoon en kijk heel af en toe hoe het ervoor staat. Meer hoef je niet te doen. 

EIGENSCHAPPEN VAN EEN GEWONE BARBECUE

Een gewone barbecue is natuurlijk een breed begrip. Je hebt ze in allerlei varianten. Houtskool-, gas- en elektrisch gestookt. Wij vergelijken de Kamado met een op houtskool of briketten gestookte ketel barbecue.

EENVOUD IN GEBRUIK 

Gewone barbecues zijn over het algemeen eenvoudig te gebruiken en vereisen minder kennis in vergelijking met Kamado’s. Ze zijn ideaal voor chefs die wat vlees, vis en groenten willen grillen en verder niet veel van een barbecue verwachten. 

BETAALBAARHEID

Gewone barbecues zijn vaak betaalbaarder in vergelijking met Kamado’s, waardoor ze toegankelijker zijn voor een breder publiek. Het nadeel hiervan is dat ze minder lang meegaan. In de jaren dat de Kamado meegaat heb je wellicht al meerdere barbecues versleten. Ook worden je gerechten minder veelzijdig en lang niet zo lekker!

➽ Let op! Je krijgt veel meer waar voor je geld wanneer je een Kamado aanschaft. Je mag van een Opel Corsa toch ook niet verwachten dat deze rijdt als een Mercedes S-klasse model? Dus ben je op zoek naar de beste kwaliteit, de meeste veelzijdigheid en de mogelijkheid om topgerechten te serveren? Dan is een BosGrill Kamado de beste keuze voor een betaalbare prijs. 

VERPLAATSBAAR

Ketel barbecues zijn veel compacter en lichter van gewicht dan een Kamado. Dit maakt ze handiger voor mensen die hun barbecue willen verplaatsen voor bijvoorbeeld picknicks of kampeervakanties. Een Kamado is te groot en zwaar om zomaar van adres te verplaatsen. Wel kun je deze met het meegeleverde BosGrill onderstel met wielen eenvoudig door de tuin of over het balkon verplaatsen. 

VERSCHIL TUSSEN EEN KAMADO EN GEWONE BARBECUE

Om de verschillen tussen een Kamado en een traditionele ketel barbecue extra duidelijk te maken, vind je de belangrijkste verschillen in onderstaande tabel. 

Kenmerk Kamado Eigenschap Ketel BBQ Eigenschap
Materiaal ★★★★★ Hittebestendig keramiek ★★★ Meestal van geëmailleerd staal
Isolatie ★★★★★ Uitstekende isolatie ★★ Matige isolatie
Temperatuur-controle ★★★★★ Zeer nauwkeurig ★★ Lastig te sturen
Veelzijdigheid ★★★★★ Van hapjes en voorgerechten, tot hoofdgerechten en desserts ★★ Voornamelijk voor grillen
Brandstofefficiëntie ★★★★★ Efficiënt gebruik ★★ Verbruikt meer brandstof
Mobiliteit ★★★ Is zwaar en groot, maar heeft wel wielen voor verplaatsing ★★★★★ Kan mee in de kofferbak op vakantie of naar picknick
Prijs ★★★ Grotere investering voor langere tijd ★★★ Lage investering voor kortere levensduur
Duurzaamheid ★★★★★ Gemaakt van duurzame materialen die lang mee kunnen gaan ★★ Kortere levensduur

MOET IK KIEZEN VOOR EEN KAMADO OF GEWONE BARBECUE?

Natuurlijk spelen persoonlijke voorkeuren, de portemonnee en het doel belangrijke rollen in de keuze voor een Kamado of gewone barbecue. Maar wanneer je op zoek bent naar een duurzame, veelzijdige manier van koken, waarbij je volledig controle hebt over de temperatuur en de kwaliteit van je gerechten, kies dan voor een Kamado

Het is een fantastische keuze voor iedereen die heerlijk mals en sappig vlees of vis op tafel wil zetten. Maar ook bijgerechten en toetjes wil maken. Een chef die geniet van kwalitatief goede maaltijden en deze ook aan zijn gezin, familie of vrienden wil voorzetten. En ook voor een hobby of professionele kok die wil ontdekken hoe je smaaklagen toevoegt door te roken en slowcooking toe te passen.

Nog niet overtuigd? Kom dan vrijblijvend langs in onze showroom in Eerbeek. De koffie staat klaar en we vertellen je graag alles over de BosGrill Kamado en de mogelijkheden om overheerlijke maaltijden op tafel te zetten.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Beoordeling
  • Prijs
  • Aanvullende informatie
  • Beschrijving
  • Afmetingen
  • Voorraad
  • Toevoegen aan winkelwagen
  • Gewicht
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen.
Vergelijk